Советот на Општина Гевгелија на седницата одржана во саботата на 25.11.2022 година, донесе заклучок со препораки до Министерството за труд и социјална политика во врска со случувањата за немилиот настан, кој се случи минатата недела врз 10-месечно дете во детската градинка “Детска Радост” во Гевгелија.

Овој заклучок со препораки произлезе од дискусијата на Членовите на Советот на Општина Гевгелија со која се констатираше дека во градинката “Детска Радост” во Гевгелија во континуитет се случуваат инциденти, а никој досега не сноси одговорност за нив. Исто така извештајот од инспекторатот при МТСП е неприфатлив во ваква форма за советниците.

Од таа причина Советот на Општина Гевгелија заедно со Градоначалникот, по исцрпната дискусија, решија да испратат препораки до МТСП, со цел ставање крај на хаосот во оваа институција.

Со одлука на Советот на Општина Гевгелија кој е основач на детската градинка “Детска Радост”, до Министерството за труд и социјална политика испратен е заклучок со следните препораки:

1.Министерството за труд и социјална политика да ја разреши директорката на ЈОУДГ “Детска Радост”-Гевгелија од функцијата директор, поради нестручно и несовесно работење.Истата се обиде да го прикрие инцидентот,наместо веднаш да ги суспендира одговорните за инцидентот на 22.11.2022 год.

2.Министерот за труд и социјална политика да ја врати надлежноста на Советот на Општина Гевгелија и Градоначалникот на Општина Гевгелија во делот за донесување на годишна завршна сметка на ЈОУДГ “Детска Радост”-Гевгелија, одземени со решение бр.16-3102/1 од 07.04.2022 година.

3.Министерот за труд и социјална политика да ја врати надлежноста на Градоначалникот на Општина Гевгелија во делот за избор на кандидат предложен од Управниот одбор за директор на ЈОУДГ “Детска Радост”-Гевгелија, одземени со решение ИП1 16-4733/3 од 27.06.2022 година.

4.Министерот за труд и социјална политика да ја врати надлежноста на Советот на Општина Гевгелија во делот за именување и разрешување на претставници од родители на деца згрижени во ЈОУДГ “Детска Радост”-Гевгелија во Управниот Одбор на ЈОУДГ “Детска Радост”-Гевгелија, одземени со решение ИП1 16-559/3 од 01.11.2022 година.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.