Категорија: Здравје
Здравје 23.02.24 | 18:21

Хоспитализирани уште четири деца со голема кашлица

Во периодот од 16 до 22 февруари, пријавени се 28 нови случаи на голема кашлица. Најголем дел од случаите се пријавени во рамките на епидемијата во Скопје, а пријавени се...

Здравје 23.02.24 | 17:32

Во март почнува камапања за рано откривање на ретките болести

Кампања за рано откривање на ретките болести во март ќе почнат Здружението „Живот со предизвици“ и Здружението на лекарите по општа и семејна медицина. Ќе тргнат од...

Здравје 23.02.24 | 16:13

Јапонија преку грантови донираше пари за да се купи нов апарат за ултразвук, дигитален ренген апарат и да се реновираат подовите и вратите на Клиниката за дигестивна хирургија

Министерот за здравство Илир Демири и заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева денеска присуствуваа на потпишувањето нови грант-проекти во рамки на Јапонската...

Здравје 23.02.24 | 15:54

Ги запознаваме ретките болести во охридско-струшкиот регион: Неонатална хемохроматоза

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како...

Здравје 23.02.24 | 09:50

Вкупно 57 случаи на голема кашлица во Скопје, засега нема мали сипаници

Во Скопје се евидентирани вкупно 57 случаи на голема кашлица сезонава, нема регистрирано мали сипаници, овие податоци се заклучно со 22 февруари, потврди за МИА, доктор...

Здравје 22.02.24 | 17:28

Андоновски: Манолева не ја говори вистината за Леонид

Заменик народниот правобранител Јован Андоновски вели дека заменик министерката Маја Манолева не ја говори вистината. „Таткото на Леонид Индов се има обратено во...

Здравје 22.02.24 | 14:15

Пациентите кои не доаѓаат на МР и на мамографија, на време да ги откажуваат термините, апелира заменик-министерката за здравство

Пациентите кои не доаѓаат на магнетна резонанца, на време да ги откажуваат термините, за тие да бидат ослободени за други пациенти, апелира заменик-министерката за здравство...

Здравје 22.02.24 | 14:04

Опаѓа бројот на заболени од грип

Во текот на седмата недела од 2024 година, од 12 до 18 февруари, во Република Македонија се пријавени 1.384 случаи на групни пријави за заболени од грип – заболувања...

Здравје 22.02.24 | 13:21

Манолева: Ги поддржувам и стојам на располагање на родителите на Леонид Индов за секаква помош

Родителите воопшто немаат побарано никакво мислење од соодветна институција за можноста или неможноста за завршување на лекувањето, односно за рехабилитација на тоа...

Здравје 22.02.24 | 13:06

Зголемен интересот за вакцини против голема кашлица

Зголемен е интересот за вакцинација против пертусис, народски кажано голема или магарешка кашлица, изјави денеска заменик министерката за здравство во техничката...

Здравје 22.02.24 | 11:06

Деца од градинките и основните училишта во Охрид ја преработија песната „We are the world” во чест на другарчињата болни од ретки болести

Деца од градинките и основните училишта во Охрид ја преработија песната „We are the world” во чест на другарчињата болни од ретки болести. Тие неколку години по ред во февруари,...

Здравје 22.02.24 | 09:07

Ги запознаваме ретките болести во охридско-струшкиот регион: Конгенитална миотонична мускулна дистрофија

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како...

Здравје 21.02.24 | 19:11

Манолева: На државните клиники има современи услови и апарати за лекување на пациенти како Леонид

Заменик министерката за здравство во техничката Влада Маја Манолева вели дека на Универзитетската клиника за физикална медицина и рехабилитација од каде што таа доаѓа...

Здравје 21.02.24 | 18:31

Манолева: Здравствениот Дом Тетово е позитивен пример за вложување и подобрување на условите за пациентите и здравствените работници

Заменик министерката за здравство д-р Маја Манолева денеска беше во работна посета на Здравствениот дом во Тетово кадешто оствари средба со менаџментот и направи обиколка...

Здравје 21.02.24 | 16:11

Ги запознаваме ретките болести во охридско-струшкиот регион: Mикозис фунгоидес

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како...

Здравје 21.02.24 | 13:25

Состојбата со големата кашлица под контрола, но се уште не е стабилна, од 56 случаи – 46 се во Скопје

Состојбата со големата кашлица е под контрола. Не може да кажеме дека е стабилна, бидејќи се уште има пораст на потврдени случаи и во моментот до денес се потврдени вкупно...

Здравје 20.02.24 | 08:57

Ги запознаваме ретките болести во охридско-струшкиот регион: Мултицистична бубрежна дисплазија

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој оваа година е редок по своите ретки 29 дена и во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како...

Здравје 19.02.24 | 19:49

ИЈЗ: Вкупно 903 лица со овчи сипаници во јануари

Во текот на првиот месец од годинава во земјава пријавени се вкупно 1.182 заболени лица од акутни заразни заболувања, без КОВИД-19, грип, туберкулоза, СИДА, АФП и хронични...

Здравје 19.02.24 | 13:24

13-годишната Стефанија и 15-годишната Хатиџе примија „трикафта“

Министерот за здравство Илир Демири денеска посети две пациентки со цистична фиброза кои во примија лекот Трикафта на Клиниката за детски болести, информира Министерството...

Здравје 19.02.24 | 11:48

Овие намирници треба да ги избегнувате кога сте болни

Овие популарни намирници ќе направат повеќе штета отколку корист за време на сезоната на болести. Во текот на зимската сезона, може да изгледа невозможно да се избегнат...