Категорија: Колумни
Колумни 02.08.20 | 13:14

Патриотизмот на дваесет и првиот век

Петар Поп Арсов Се наоѓаме во исклучително интересен пост-изборен период. Ништо помалку интересен од оној пред изборите, кој како сапунска опера се развлекуваше уште...

Колумни 02.08.20 | 13:06

Отворено писмо до бугарскиот премиер: Г-дин Борисов, какво ште му набивате на нашија тапанар?!

Предраг Димитровски Почитуван г-дин премиер Бојко Борисов, простете што на овој голем за мене свет ден, Илинден, си земам за слобода да Ви се обратам со кратко отворено...

Колумни 02.08.20 | 10:15

Демократи + реформисти + статутари = ПУЧИСТИ

Ламбе Арнаудов Во предвечерието на најголемиот празник на македонскиот народ ИЛИНДЕН, една малубројна и безначајна секта која се замислува ВМРО се обидува да ни го...

Колумни 29.07.20 | 09:54

Есма, Мала Преспа и нашето Министерство за морепловство

Васко Шутаров Се среќаваат првите луѓе на швајцарската и македонската влада, разговараат за составот и структурата на нивните извршни власти  и македонскиот премиер...

Колумни 28.07.20 | 17:50

Македонија – поробена

Весна Јаневска Тешко да се премолчат гласините дека некои луѓе примиле пари, од 1000 до 30 000 денари за гласање или негласање, како и гласините дека луѓе добивале закани...

Колумни 27.07.20 | 17:19

Етно-фашистичка „Албанска платформа” на ДУИ

Албански платформи – колку што сакаш! Зборот „платформа” веќе стана излитен, црнокомичен синоним за албанскиот политички хабитус. Искрено, да сум Албанец, јас би...

Колумни 18.07.20 | 23:10

Мане и Ламбе до Христијан: Ти си вистинскиот човек во време и место за лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Ламбе Арнаудов Господине Христијан Мицкоски, прво прости ни на нашата дрскост, и сега ТИ послушај не нас. Откога си лидер на ВМРО ДПМНЕ се докажа дека си ЦЕЛНА личност...

Колумни 18.07.20 | 01:15

Си била еднаш една држава Македонија

За разлика од новинските колумни, графитите се граѓански, народни колумни, и имаат моќ да испратат силна порака, без каков и да е голем трошок, освен за еден евтин спреј....

Колумни 17.07.20 | 15:39

Тешки избори, лесен живот! Лесни избори, тежок живот!

Васко Шутаров Завршија јулскиве, десетти парламентарни избори. Беа тоа и први, т.н. корона избори. Круна на политичка виоленција во време на пандемија. На високото плато...

Колумни 12.07.20 | 12:37

Минатото како гаранција за иднината

Петар Поп-Арсов Можеме уште повеќе, уште подобро! Така велат, така не убедуваат сега на крајот од нивното владеење. На почетокот пак велеа „…Гарантираме заштита на...

Колумни 11.07.20 | 14:18

До ветераните на ВМРО ДПМНЕ- архитекти на самостојна Македонија

Браќа и сестри ветерани на ВМРО ДПМНЕ, на 15ти јули заокружувајќи го бројот 14 да викнеме со глас голем, да нé чуе народ предаден, да знае Европа, да разбере светот ИМА...

Колумни 08.07.20 | 13:29

По неуспехот на шарената револуција, време е да се отфрли СДСМ

Павле Миков Македонија повторно се наоѓа во еден момент на пресврт и избор: дали ќе продолжи со политики на имитација или ќе избере еден автентичен, свој, пат. Според...

Колумни 08.07.20 | 12:21

И будалиот бега од пијаниот

Михајло Маневски Според Македонскиот дигитален речник, будала е именка од женски род и означува нетокму човек, човек што не е здрав со паметот. Во турскиот јазик познат...

Колумни 08.07.20 | 11:57

Рециклираниот Али Баба и 40-те разбојници

Предраг Димитровски Вицепремиерката за економски прашања Мила Царовска ни откри една строго чувана тајна. Нејзиниот колега, министерот за надворешни работи Никола...

Колумни 06.07.20 | 08:42

Внимавајте, кога Заев ја става раката на срце, сите нè става на к**от

Ламбе Арнаудов Безбели сега на сите им е јасно зошто Македонија се наоѓа на ова дереџе. Да те води еден тип со помрачен ум, настран и изопачен антинароден политички сексохолик,...

Колумни 05.07.20 | 11:31

Сликата га нема. Ама, рамката стоо!

Васко Шутаров Македонија, 1902 година. На ликот на еден возрасен маж, времето издлабило цел релјеф од брчки. Над огнот под кое се топи сребро, сенки од икони и фрески. А на...

Колумни 04.07.20 | 16:14

Грдото лице на македонската политика

Петар Поп-Арсов Уште десетина дена до изборите. Се приближуваме кон моментот на вистината, денот на одлуката. Денот кога македонскиот граѓанин за момент ќе ја земат...

Колумни 03.07.20 | 15:50

„Немој да му го земате сонот на народот“ – Христијан Мицкоски

Ламбе Арнаудов Глупавите луѓе постојат на светот за да ги засрамат мудрите, само што при тоа мудрите и понатаму остануваат мудри, а глупавите стануваат уште поглупави. Толку...

Колумни 02.07.20 | 21:17

Преспански сеништа !!!

Алдо Климан Поради интересот на јавноста го донесуваме ова второ издание на Димитров-Заевскиот Преспански С.трип(ер) во неколку велепредавнички сликички. Буквата С,...

Колумни 30.06.20 | 15:19

Од муртинска лејка инстант вмро-вец не бидува

Предраг Димитровски Што е ова? Што се случува? Одеднаш Красимир Каракачанов добива силна конкуренција во тоа кој му го украл неговото ВМРО. Излегува дека на неговиот...