Категорија: Колумни
Колумни 02.07.20 | 21:17

Преспански сеништа !!!

Алдо Климан Поради интересот на јавноста го донесуваме ова второ издание на Димитров-Заевскиот Преспански С.трип(ер) во неколку велепредавнички сликички. Буквата С,...

Колумни 30.06.20 | 15:19

Од муртинска лејка инстант вмро-вец не бидува

Предраг Димитровски Што е ова? Што се случува? Одеднаш Красимир Каракачанов добива силна конкуренција во тоа кој му го украл неговото ВМРО. Излегува дека на неговиот...

Колумни 29.06.20 | 18:38

Оди си Вилма… Оди си…

Михајло Маневски Оди си Вилма…Оди си… Не си подобна и не си достојна за вршење на обвинителска функција Оди си Вилма Русковска, не си достојна да вршиш обвинителска...

Колумни 28.06.20 | 17:47

Aјде брусете! Бришете, ако можете, повторно сонце ќе излезе

Васко Шутаров (Македонското поглавје што го нема, од програмата „Можеме”) Време е на кампањи. Седнувам и темелно ги читам изборните понуди на дел од политичките партии...

Колумни 26.06.20 | 23:55

Суви гурабии како амбасадорски афродизијак

Неоколонијалистичките амбасадори во Македонија се големи гурмани, а особено уживаат секојдневно да јадат суви гурабии. Дури може да се рече дека јадењето суви гурабии...

Колумни 26.06.20 | 09:43

Синдромот на македонската агонија предизвикана од вирусот муртинска пародија

д-р Кирил Лазов Почеток на изборна кампања… невообичаена, специфична, оригинална, извонредно вонредна во уште повонредни услови, но без вонредна состојба. Македонија...

Колумни 22.06.20 | 14:24

Б  Е  Д  Н  И  Ц  И

Михајло Маневски На 17 јуни на денот на двегодишнината од капитулантскиот Преспански договор, злосторниците на Македонија и македонаскиот народ Зоран Заев, Никола Димитров,...

Колумни 21.06.20 | 11:00

Заробениот НВО сектор – привид на демократско општество

Петар Поп-Арсов Го доживеавме и тоа! Во очи на изборите, Владата дели пари спротивно на Изборниот закон, а истовремено моли за донации. Се изрекуваат пресуди за случајот...

Колумни 20.06.20 | 17:09

Бугарски мајмун од сортата Ангел Џамбаски

Предраг Димитровски Во великобугарската национал-шовинистичка политика, одамна е познато, постојат два типа на луѓе. Првиот, Бугари. И вториот, оние кои не се Бугари. Според...

Колумни 20.06.20 | 12:15

Земјата на изгрејсонцето и Земјата на Сонцето

Васко Шутаров (Пристапот ги одредува перспективите…) Земја на изгрејсонцето Јапонија, Земјата на изгрејсонцето, пред 75 години беше поразена на најстрашен можен начин,...

Колумни 18.06.20 | 17:39

Ламбе Арнаудов: Уапсете го Заев и ќе се соблече угол гол како Кате

Ламбе Арнаудов Господа шарени револуционери, умееа ли слободата, правдата и „животот за сите“да ви ја пеат песната што вие нив им ја пеевте додека марширавте, дивеевте,...

Колумни 14.06.20 | 09:58

За Џорџ Флојд, султан Сулејман и нас

Весна Јаневска Илjадници и илјадници луѓе ширум Америка и Европа со денови, во време на корона епидемија протестираат поради убиството на Џорџ Флојд, а против полициската...

Колумни 13.06.20 | 12:48

HOMO HOMINI VIRUS EST

Васко Шутаров Доаѓаат ли луди времиња и прво што ми текнува се надреалните дела на овој руски класик. Во неговите романи надреалното, научно-авантуристичкото, барем...

Колумни 12.06.20 | 18:06

Дали зборува Стево или Зоки?!

Предраг Димитровски Стево Пендаровски денеска пропушти колосална шанса да биде првиот шеф на државата, за кого ќе може да се каже дека е претседател на сите граѓани...

Колумни 10.06.20 | 15:16

РЕЗИЛ

Михајло Маневски Обесчестена, засрамена и понижена Македонија Во својата долгогодишна историја Македонија и македонскиоот народ никогаш не биле толку понижени и засрамени...

Колумни 08.06.20 | 10:51

Заевата ковид предизборна авантура!

Д-р Кирил Лазов Музиката за танцот на Заев заврши. Завесата одамна се дигна, а маските паднаа. Аплаузите за Филипче стивнаа и нив ги нема. Има само една вистина а тоа е...

Колумни 07.06.20 | 10:43

Ерата на дворскиот шут

Петар Поп-Арсов „Скопје е една функционална единица. Многу луѓе, покажаа и анкетите од прашалникот со заболените, со нивните контакти, дека циркулираат низ целиот град....

Колумни 06.06.20 | 12:32

Мрш короно, мрш! Иш, кабаету, иш, иш!

Васко Шутаров (Или каде плови…. „Сплавот наречен Медуза”?) Беше зима, имаше сонце и движевме слободно. Недалеку од седиштето на македонската дипломатија, маж пресретнува...

Колумни 05.06.20 | 20:14

Жбогар, тргни го коленото – НЕ МОЖЕМЕ ДА ДИШЕМЕ!

Алдо Климан Ако деловната корпорација Европска Унија на својот автомат-менаџер распореден во Република Македонија, Самуел Жбогар, му исплаќа годишни амбасадорски...

Колумни 03.06.20 | 11:43

Социопатски СДСМ

Предраг Димитровски Што се вели, уште непочнат денот, а со првото отворање на сајтовите човек доживува шок, неверување, вчудоневиденост! И се соочува со реалноста во...