Категорија: Колумни
Колумни 19.12.22 | 10:28

Европа во устите, Дивиот запад во мислите, башибозукот во делата

Васко Шутаров Мојот дедо, чие име го носам, во деновиве пред Св. Никола веќе имаше донесено природна новогодишна елка, а за нас внуците и веќе одбрано пригодни подароци....

Колумни 17.12.22 | 10:52

2022 кризна – но и година на значајни реформи во јавните финансии

Фатмир Бесими За да се надмине оваа совршена бура и за да светот се врати на патеката на развојот потребни се промени на микро и макроекономски план, како во напредните,...

Колумни 15.12.22 | 22:29

За идентитетот и неговото убивање

Атанас Кирјаковски Идентитет е збор кој често се изговара во етерот после трауматската и насилна промена на државното име. Кај многумина Македонци постои загриженост...

Колумни 12.12.22 | 18:52

Рибата не смрди од опашката!

Првин да расчистиме една основна работа. Оној кој што е дел од проблемот, не може да биде дел од решението! Оној кој што го создал проблемот или пак во најмала рака не...

Колумни 11.12.22 | 15:41

Лажи, лажи Taче, ти нѐ лажеш најдобро

Предраг Димитровски Општопознато правило е дека цел народ можете да го лажете краток период, дел од народот можете да го лажете цело време, но не можете цел народ да...

Колумни 10.12.22 | 09:59

Ламбе Арнаудов: Есенцијалноста на големата слика на ВМРО-ДПМНЕ

Ламбе Арнаудов Ништо не е завршено, додека не се заврши како треба, КИПЛИНГ Почитувани, браќа и сестри ВМРОВЦИ И ВМРОВКИ! Немој да дозволите маршот на историјата, сигурно...

Колумни 04.12.22 | 12:27

Праведен даночен систем за одржлив, инклузивен и забрзан економски раст

Фатмир Бесими Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со Премиерот е дел од поголем процес за креирање на...

Колумни 30.11.22 | 10:24

Културата на жабри или поданичка култура која расположува

Васко Шутаров  Кога зборуваме за културата, ние сме секогаш отспротива, од другата страна на културата, пишуваше Теодор Адорно, а тоа претпоставува дека најдобрите...

Колумни 26.11.22 | 19:07

Последниот валкан танц на КОМПРАДОРИТЕ

Без оглед што наредбодавците се обиделе да им наденат попристојно име, компрадор – агент, посредник или нешто друго, вистинското значење на нивната антинародна бескрупулозна...

Колумни 25.11.22 | 13:43

Немаш ни благодарам! А ни извини

Кирил Лазов Аплаузи! Восхит! Поклон до земја! Симнување капи! Благослови и суперлативи од епски размери за хероите во белите мантили. За оние кои ги жртвуваа своите животи...

Колумни 22.11.22 | 21:15

Доктрина на политичко паразитирање

Петар Поп Арсов Ја прекрдашија! Прекрдашија и рамковен, и попис, и балансер. Прекрдашија со платформи, уставни измени и со постојани барања за нови и нови измени. Кога...

Колумни 20.11.22 | 19:37

Буџет за одржување на економскиот раст за време на криза и забрзување на среден рок

Фатмир Бесими Следната недела во Собранието започнува дискусијата за Буџетот за 2023 година. Продолжува демократскиот процес на носење на најсеопфатниот план на политики...

Колумни 20.11.22 | 15:48

Природата на довербата

Атанас Кирјаковски „Доверба“ е еден од оние зборови според кои ги вреднуваме луѓето, нашите социјални интеракции, функционирањето на институциите, зборови преку кои...

Колумни 20.11.22 | 15:34

Буџет за одржување на економскиот раст за време на криза и забрзување на среден рок

Фатмир Бесими Следната недела во Собранието започнува дискусијата за Буџетот за 2023 година. Продолжува демократскиот процес на носење на најсеопфатниот план на политики...

Колумни 14.11.22 | 10:34

Зборот наш насушен, кому ли е оставен?!

Васко Шутаров Сакам да верувам дека мојата генерација нема да биде запаметена како последна, која силно веруваше, се образуваше и се одредуваше според зборот, се поврзуваше,...

Колумни 14.11.22 | 08:12

Забеганата удбашка (б)аналност на Таче и СДСМ

Предраг Димитровски Последните партиски трибини за подигнување на моралот на владејачкиот СДСМ се претвораат во вистински празници. Што би рекле нашите постари, „со...

Колумни 10.11.22 | 17:54

Уставни измени за самоодржлив систем на трајно пријателство и соработка – фикција или реалност?

Се разбира, фикција! Толку е „текстот на песната, натаму се свири“. Кој е рецептот за добрососедски односи? Меѓусебното почитување и уважување?! Културната соработка...

Колумни 05.11.22 | 15:34

Буџет 2023: Поддршка за граѓаните и фирмите во кризата и ветeр во грб на економијата

Фатмир Бесими Отчетноста е дел од фискалната транспарентост, која е највисокиот степен на контрола на јавните финансии. Oттаму, деталното и разбирливо образложување...

Колумни 02.11.22 | 10:45

Кратка колумна на чист македонски јазик

Атанас Кирјаковски Хајуду? Добри сте? Све е океј? Кај мене добро, еве се обидувам да го поставам таргетот или летвата малку повисоко. Давам сѐ од себе да поставам сидро...

Колумни 30.10.22 | 21:54

Сум го бранел Христијан Мицкоски, а кого да бранам кога само него го напаѓате?!

Ламбе Арнаудов Прво да бидеме на чисто. Ниту формулацијата, ни содржината ниту пак суштината на забелешката упатена кон мене, апсолутно не одговара на вашите апсурдни...