Има неколку здрави навики кои можеме да ги вклучиме во нашата секојдневна рутина за да го контролираме нашето когнитивно здравје и ниско ниво на анксиозност. Сепак, една од најважните работи што треба да ја земеме во предвид е исхраната.

Многу намирници можат да влијаат на здравјето на мозокот со текот на времето, а некои од нив би можеле да ни ја подобрат меморијата, расположението, па дури и концентрацијата.

Нутриционистката Мери Сабат и психологот и нутриционист д-р Елен Албертсон открија за која храна станува збор.

Масна риба

Масната риба не е само вкусен додаток на различни јадења, туку и еден од најздравите извори на протеини.

Масните риби, како што се лососот, скушата, пастрмката и сардините, се богати извори на омега-3 масни киселини, особено EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина), кои се неопходни за здравјето и функцијата на мозокот“, вели Сабат за SheFinds.

За почеток, овие масни киселини би можеле да играат значајна улога во одржувањето на нашата меморија.

Таа забележува дека омега-3 масните киселини се познати и по нивните антиинфламаторни ефекти и помагаат во регулирањето на функцијата на невротрансмитерите во мозокот. Покрај тоа, Сабат додава дека некои студии сугерираат дека дополнувањето на омега-3 масни киселини може да помогне да се намалат симптомите на анксиозност и да се промовира чувството на смиреност.

Храна што е здрава за цревата

Важно е да се запамети улогата што нашите црева може да ја играат во нашето целокупно здравје, вклучувајќи го и здравјето на мозокот.

Додавањето на храна здрава за цревата во нашата исхрана може да направи чуда за нашето ментално здравје и когнитивната функција, забележува д-р Елен.

Пробиотската храна, како што се јогурт, кефир, кисела зелка и комбуха, и пребиотичката храна, како што се мешунките, зрнестото овошје, бананите и лененото семе, го подобруваат здравјето на цревниот микробиом и мозокот, вклучувајќи го хипокампусот, центарот за учење и меморија, објаснува д-р Албертсон.

Ако не се грижиме за здравјето на цревата, тоа може да има негативно влијание врз нашето здравје.

Храната богата со флавоноид, лутеолин, може да помогне да се подобри концентрацијата со намалување на оксидативниот стрес и воспалението во мозокот. Целер, брокула, зелени пиперки, мајчина душица, моркови и артичока се одлични опции.

 



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.