Ознака: мозок
Калеидоскоп 16.09.20 | 10:56

Безделничењето е корисно за мозокот ако го практикувате правилно

Кога еден човек не се занимава со хоби или спорт многу е веројатно да почне да биде „измачуван“ од некаков неспокој. Честопати се поставува прашањето – зошто губиме...

Здравје 15.09.20 | 09:37

Истражување на тим научници од американски универзитети: Корона вирусот може да продре директно во мозокот

Главоболките, конфузијата и делириумот што ги доживеале некои заболени од Kовид-19 можно е да се резултат на директно продирање на корона вирусот во мозокот. Rезултатите...

Здравје 09.07.20 | 10:53

Алармантно: Откриена уште една бактерија која го „јаде“ мозокот

Инфицираните ги имаат сличните симптоми како тие што ги носи и коронавирусот. Покрај кашлање имаат и вртоглавица, повраќање и главоболка. Станува збор за многу редок...

Здравје 17.01.20 | 14:22

Прекумерната тежина го забрзува стареењето на мозокот

Зголеменото количество масти во телото го забрзува стареењето на мозокот, посочува научен труд на Државниот универзитет на Ајова, од САД. Претходни истражувања веќе...

Здравје 17.01.20 | 14:07

Прекумерната тежина го забрзува стареењето на мозокот

Зголеменото количество масти во телото го забрзува стареењето на мозокот, посочува научен труд на Државниот универзитет на Ајова, од САД. Претходни истражувања веќе...

Психологија 18.11.19 | 22:14

Пет навики кои влијаат штетно на мозокот

Мозокот е многу комплициран орган, а начинот на живот што го водиме има големо влијание врз неговото здравје. На мозокот му требаат хранливи материи и практикување здрави...

Здравје 07.02.19 | 13:53

Женскиот мозок е четири години „помлад” од машкиот

Научници од Универзитетот на Вашингтон со помош на ПЕТ скенирање дојдоа до заклучок дека женскиот мозок е помлад за скоро четири години од машкиот. Се надеваат дека...