Појадокот е најважниот оброк во денот. Денес изборот е многу голем, па можете да изберете многу намирници со кои ќе го започнете денот. Сепак, постојат и намирници кои треба да се избегнуваат во овој случај.

Влакната се важна компонента на секоја здрава исхрана. Тие го поддржуваат здравјето на цревата, помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и не одржуваат сити подолго време, а сето тоа придонесува за здраво слабеење. Храната која не содржи многу влакна е лош избор за општото здравје, особено ако треба да изгубите неколку килограми – тврди доктор Оникс Адегбола и потсетува дека по 40-тиот роденден метаболизмот се забавува.

Преработената, рафинирана храна со ниски влакна содржи празни калории што може да доведат до зголемување на телесната тежина, бидејќи тие се богати со шеќер и нездрави масти, вели експертот, истакнувајќи дека јадењето храна со ниска содржина на влакна предизвикува скокови на нивото на шеќер во крвта во текот на денот и создава желби за нездрава храна.

Нутриционистката Алисон Сајзмор тврди дека зашеќерените житарки се лош избор за појадок.

„Јадењето на овие житарки, особено без протеини или влакна, може да предизвика зголемување на нивото на гликоза, што доведува до зголемување на телесната тежина и отпорност на инсулин со текот на времето“, предупреди Алисон.

Додатоци за убивање тежина

Не треба да заборавиме дека е голема грешка ако на житариците им додадеме шеќер, јаткасти плодови или сушено овошје. Според нутриционистите, ако сакаме да внесеме околу 2000 калории во текот на денот, колку што е просечната потреба на активен човек кој не е на диета, само 200 калории можат да дојдат од шеќерот.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.