По ратификацијата на договорот во парламентите на Албанија и Косово, ќе се формира територијално-административна целина, 30 километри во Албанија и 30 километри во Косово, каде граѓаните од двете страни ќе добиваат исти услуги во Косово и Албанија како да се државјани на двете земји, пишува Коха.

Според овој договор потпишан на 26 ноември 2021 година, Граничната зона на слободно движење на жителите со дозвола за локален граничен сообраќај е до 30 километри на територијата на потписниците.

Во меѓувреме, резиденцијалните центри на земјите потписнички на пограничната област се дефинирани со Протоколот за спроведување на овој договор. Со цел да се олесни локалниот граничен сообраќај, новите подрачја на граничните премини ќе бидат: Падеш – Кошаре, Жерка – Бабај Бокеш, Зогај – Бабај Бокеш, Добрун – Герчин, Влахен – Кушњин, Кишај – Планеја, Бардоч – Брезна, Пакист – Крстец. , Орѓост-Оркус , Борје-Глобочице и Турај-Рестелица.

Во извештајот на албанската влада до собранието се вели дека договорот е започнат за да се олесни локалниот граничен сообраќај како дел од заедничките обврски на двете земји, за поедноставување на процедурите и мерките во врска со режимот на локалниот граничен сообраќај.

Овој договор има за цел да го олесни движењето на жителите од пограничната област, кои имаат право да престојуваат во граничниот појас на другата страна, под услов времетраењето на нивниот престој да не биде подолго од 90 дена во рок од 180 дена.

На жителите на граничното подрачје ќе им биде дозволено да ја преминат копнената граница според режимот на локалниот граничен сообраќај, под услов: да имаат важечки документ за идентификација; имаат дозвола за локален граничен сообраќај; не се предмет на мерки со кои се забранува влез на територијата на страните потписнички или кои не претставуваат закана за јавниот ред, внатрешната безбедност, јавното здравје или меѓународните односи.

Според договорот што го потпишаа министерствата за внатрешни работи на Албанија и Косово, под поимот „гранична област“ се подразбира подрачје што се протега од двете страни на најмногу триесет километри од копнената граница.Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.