Ознака: Годишна програма
Култура 10.03.23 | 13:40

Тече рокот за жалби за проектите за годишната Програма на Министерството за култура

Тече рокот за жалби за културните институции, здруженија на граѓани и уметници, кои не се задоволни од одлуката на Комисијата за финансиски средства и одобрените проекти...

Култура 26.02.23 | 17:06

Комисија за култура на ВМРО-ДПМНЕ: 459.000 денари од Годишната програма на Министерството за култура 2023, за Струмичкиот карневал, од програмата за музејска дејност и заштита на нематеријалното културно наследство

459.000 денари од Годишната програма на Министерството за култура 2023, за Струмичкиот карневал, од програмата за музејска дејност и заштита на нематеријалното културно...

Култура 21.02.23 | 09:15

Музеј Куманово доби сретства за продолжување на минатогодишните археолошки истражувања на локалитетите „Градиште“ Младо Нагоричане и во село Пчиња

НУ Музеј Куманово доби вкупно милион и шестотини илјади денари од Министерството за култура за реализирање проекти од годишната програма за тековната година, соопштија...

Култура 21.02.23 | 09:06

Комисија за култура на ВМРО-ДПМНЕ: Археолошкиот музеј не ги заслужува доделените сретства, зарем одбележува 100 години!?

ПОДДРШКА ЗА МИНИСТЕРКАТА! АРХЕОЛОШКИОТ МУЗЕЈ НЕ ГИ ЗАСЛУЖУВА ДОДЕЛЕНИТЕ СРЕДСТВА! Зарем Археолошкиот музеј на „Република Македонија“ одбележува 100 години!? Со...

Музика 17.02.23 | 13:27

Нема пари за наши најпознати македонски брендови, но има за Петар Грашо во Битола

Aномалиите на Годишната програма си имаат своја „дијагноза“, порачаа од Комисијата за култура при ВМРО-ДПМНЕ. Револтот на јавноста и жестоките реакции во однос на објавените...

Култура 16.02.23 | 12:53

Ковачевски: Министерката за култура на транспарентен начин ги објави резултатите од конкурсот, секој има право на жалба

Министерката за култура на многу транспарентен начин ги објави резултатите од конкурсот за финансирање проекти од јавен и национален интерес. Евалуацијата, рангирањето...

Култура 16.02.23 | 10:41

ЗЏМ добиле поддршка од 800.000 денари, министерката вели дека е свесна за значењето и квалитетот на музичарите

За реакцијата на Здружението на џез музичари на Македонија, министерката за култура Бисера Костадиновска Стојчевска рече дека ЗЏМ добиле поддршка од 800.000 денари и дека...

Естрада 16.02.23 | 10:19

Бојана Скендеровски: „Макфест“ бил почетна точка на многу популарни пејачи, кои подоцна биле регионални ѕвезди-Тоше беше еден од нив

Поп пејачката Бојана Скендеровски со жестока реакција кон министерката за култура Бисера Стојчевска-Костадиновска откако е намален буџетот за музичкиот бренд Макфест. Нејзината...

Естрада 16.02.23 | 10:11

Комисијата смета дека квалитетот на „Макфест“ е во пад, како од авторски, така од изведувачки и продукциски аспект

Во однос на „Макфест“ дадената сума е во согласност со апликацијата, а тука беа земени в предвид повеќе параметри, рече министерката Бисера Костадиновска Стојчевска...

Култура 15.02.23 | 15:25

Костадиновска-Стојчевска: Намален е буџетот на Министерството за култура во однос на лани

Буџетот на Министерството за култура е намален во однос на минатата година. Вкупниот буџет за поддршка на конкурсите за финансирање проекти од национален интерес за...

Култура 15.02.23 | 15:21

Писатели како Петар Андоновски, Гордана Михаилова Бошњаковска и Блаже Миневски досега добивале и ќе добиваат поддршка од Министерството на конкурсите за литература и издавачката дејност

На денешниот брифинг со новинарите министерката за култура Бисера Костадиновска -Стојчевска демантираше дека новиот роман на Петар Андоновски, министерството не го...

Култура 15.02.23 | 15:16

Се надевам дека организаторот на Оф фест ќе се премисли и ќе ја искористи жалбата како правен механизам да реагира, рече Костадиновска- Стојчевска

Денеска, организаторите на „ОФ Фест“ се откажаа од организација на овогодишното издание на фестивалот за кој добија нешто над 1 милион денари, со образложение дека...

Култура 15.02.23 | 15:10

Партиска припадност никогаш не било и нема да биде критериум на овој конкурс за финансирање на проекти од јавен и национален интерес, вели Костадиновска-Стојчевска

Фолк-пејачката Цветанка Ласкова побарала организаторот да не ги зема 300.000 денари од Министерството за култура со цел организација на концерт. Партиска припадност никогаш...

Култура 15.02.23 | 15:05

Бисера Костадиновска-Стојчевска: Сите што не се задоволни од Конкурсот да поднесат жалба

Фолк-пејачката Цветанка Ласкова побарала организаторот да не ги зема 300.000 денари од Министерството за култура со цел организација на концерт. Партиска припадност никогаш...

Култура 14.02.23 | 13:43

Тошо Филиповски: Наивно мислев дека минатата година згазнавме на дното ама изгледа можело и подолу

МОНОГРАФИЈА: ГОТРА (Горан Трајкоски) – 45 години творештво / ОДБИЕНО – Не е од Национален интерес ИЗЛОЖБА: 60 години рок музика во Македонија – Ретроспектива низ неколку...

Култура 13.02.23 | 11:57

Блаже Миневски: Во Македонија Гоце веќе не смее да биде ниту книжевен лик?!

Писателот Блаже Миневски до нашата редакција ја испрати реакцијата по повод одлуката на Министерството за култура во годинашната програма за издаваштво  да не  биде...

Култура 12.02.23 | 16:59

1 500 000,00 денари од Годишната програма на Министерството за култура за охридската Библиотека

И во услови на криза – рекорден буџет за Библиотеката во поглед на прифатените проекти од Министерството за култура, велат оттаму. По соопштувањето на резултатите од...

Култура 21.02.22 | 15:40

9. 394. 500 денари доби НУ Стоби преку годинашната програма од областа на културата

Националната Установа Стоби преку годинашната програма од областа на културата, од Министерството за култура за 2022 година доби 9 394 500 денари. Од нив од областа на заштита...

Култура 21.02.22 | 11:09

Завод и музеј-Охрид доби повеќе од 12 милиони денари за реализација на активностите предвидени со годишната програма

Националната установа „Завод и Музеј – Охрид“ оваа година од Министерството за култура доби значителни средства за реализација на активностите предвидени со годишната...

Култура 18.02.22 | 14:59

Центарот за култура од Битола ја почнува сезоната со концерт, продолжува со изложби и ликовни работилници, а најавија и изненадување во март

Четврта година по ред, Центарот за култура од Битола, својата нова сезона ја започнува со Концертот „Засекогаш во срцата„ кој го организира со Камерниот оркестар на...