Ознака: Годишна програма
Култура 15.02.23 | 15:10

Партиска припадност никогаш не било и нема да биде критериум на овој конкурс за финансирање на проекти од јавен и национален интерес, вели Костадиновска-Стојчевска

Фолк-пејачката Цветанка Ласкова побарала организаторот да не ги зема 300.000 денари од Министерството за култура со цел организација на концерт. Партиска припадност никогаш...

Култура 15.02.23 | 15:05

Бисера Костадиновска-Стојчевска: Сите што не се задоволни од Конкурсот да поднесат жалба

Фолк-пејачката Цветанка Ласкова побарала организаторот да не ги зема 300.000 денари од Министерството за култура со цел организација на концерт. Партиска припадност никогаш...

Култура 14.02.23 | 13:43

Тошо Филиповски: Наивно мислев дека минатата година згазнавме на дното ама изгледа можело и подолу

МОНОГРАФИЈА: ГОТРА (Горан Трајкоски) – 45 години творештво / ОДБИЕНО – Не е од Национален интерес ИЗЛОЖБА: 60 години рок музика во Македонија – Ретроспектива низ неколку...

Култура 13.02.23 | 11:57

Блаже Миневски: Во Македонија Гоце веќе не смее да биде ниту книжевен лик?!

Писателот Блаже Миневски до нашата редакција ја испрати реакцијата по повод одлуката на Министерството за култура во годинашната програма за издаваштво  да не  биде...

Култура 12.02.23 | 16:59

1 500 000,00 денари од Годишната програма на Министерството за култура за охридската Библиотека

И во услови на криза – рекорден буџет за Библиотеката во поглед на прифатените проекти од Министерството за култура, велат оттаму. По соопштувањето на резултатите од...

Култура 21.02.22 | 15:40

9. 394. 500 денари доби НУ Стоби преку годинашната програма од областа на културата

Националната Установа Стоби преку годинашната програма од областа на културата, од Министерството за култура за 2022 година доби 9 394 500 денари. Од нив од областа на заштита...

Култура 21.02.22 | 11:09

Завод и музеј-Охрид доби повеќе од 12 милиони денари за реализација на активностите предвидени со годишната програма

Националната установа „Завод и Музеј – Охрид“ оваа година од Министерството за култура доби значителни средства за реализација на активностите предвидени со годишната...

Култура 18.02.22 | 14:59

Центарот за култура од Битола ја почнува сезоната со концерт, продолжува со изложби и ликовни работилници, а најавија и изненадување во март

Четврта година по ред, Центарот за култура од Битола, својата нова сезона ја започнува со Концертот „Засекогаш во срцата„ кој го организира со Камерниот оркестар на...

Култура 31.01.22 | 15:09

Објавата за аудиција за нова претстава во штипскиот театар -повод за препукување меѓу ОК на ВМРО-ДПМНЕ од Штип и директорот Горан Трајков

Објавата за аудиција за нова претстава во штипскиот театар ја разбранува штипската јавност. Реагираше ОК ВМРО-ДПМНЕ од Штип кои сметаат дека објавената аудиција за претстава...