Ознака: блаже конески
Култура 13.07.20 | 15:16

Ново издание на „Разговори со Конески“

Во издание на „Матица македонска“ од Скопје излезе од печат ново издание од книгата „Разговори со Конески“. Нив писателот Цане Андреевски ги водел од 1985 до 1990 година. На...

Македонија 07.07.20 | 17:04

Што говори песната посветена на Заев: За Ципрас ние сме смачкано племе

Стиховите на македонскиот поет кои поранешниот грчки премиер Алексис Ципрас му ги посвети на лидерот на СДСМ, Зоран Заев гласат: “Уште рика истата мака во мене дека...

Култура 19.12.19 | 16:09

Литературата е најцврстиот столб на македонскиот јазик: Поетско читање во чест на Конески во ДПМ

Утре, (дваесетти декември), со почеток во 19 часот, во Друштвото на писатели на Македонија ќе се одржи поетско читање во чест на Блаже Конески со наслов „Јазикот е нашата...

Култура 16.12.19 | 13:27

Поетско читање во ДПМ во чест на Блаже Конески

Во петок, на дваесетти декември, со почеток во 19 часот, во Друштвото на писатели на Македонија ќе се одржи поетско читање на кое поети од различни генерации ќе ја искажат...

Скопје 09.11.19 | 19:05

Не сакаат градилиште во школскиот двор: Родителите од училиштето „Блаже Конески“ се заблагодарија на поддршката

Родители чии деца учат во основното училиште „Блаже Конески“ во населбата Аеродром на социјалните мрежи се заблагодаруваат на поддршка за денешниот мирен протест.Тие...

Скопје 08.11.19 | 11:34

Да го спасиме дворот на Училиштето „Блаже Конески!

Во дворот на основното училиште „Блаже Конески“ во скопската населба Мичурин ќе никне и детска градинка, откако таму пред неколку години беше изграден угостителски...

Култура 03.09.19 | 15:48

Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ ја објави книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев

Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ ја објави книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев. Како што информира Фондацијата „Небрегово“, во книгата...

Култура 19.12.18 | 14:37

Живко Поповски Цветин: Конески на мојата слика ми возврати со ракопис на песната „Ружа“

Не­го­ви­те „Цве­ќи­ња на ми­рот“ ги кра­сат до­мо­ви­те на Ко­фи Анан, Бу­трос Бу­трос Га­ли, Ке­нет Ка­ун­да, На­џи­бу­лах, Ге­на­диј Ај­ги, Реј Чарлс, Ри­чард Гир,...

Култура 19.12.18 | 12:07

ДПМ: Поетско читање во чест на Блаже Конески

Во петок, на 21 декември, со почеток во 12 часот, во просториите на Друштвото на писатели на Македонија ќе се одржи поетско читање во чест на Блаже Конески под наслов ЏИЏИЊА...

Култура 08.12.18 | 10:24

И еве сега се руши храмот во нашите души

Повеќе од половина век јас пишувам песни на јазик на еден народ кој го сочинуваат околу два милиона луѓе. Да биде уште поранлива мојата позиција, јазикот на којшто пишувам,...

Култура 08.12.18 | 08:15

Професор Спасов: Ниту една институција не го одбележа денот на смртта на Блаже Конески

Професорот на Филолошкиот факултет Људмил Спасов, претседател на Советот за македонски јазик, денеска реагираше бидејќи ниту една државна институција не ја одбележала...