Шеќерот е една од оние состојки кои сите знаеме дека треба да ги избегнуваме во секојдневната исхрана, но факт е дека тој е витален извор на енергија и е неопходен за нашиот опстанок. Се разбира, не се сите шеќери исти.

Фруктозата која се наоѓа во овошјето и зеленчукот и лактозата во млечните производи се природни шеќери за кои не треба да се грижиме, бидејќи овие намирници се исто така вредни извори на витамини, минерали и влакна. Додадените шеќери кои често се наоѓаат во преработената храна се оние кои би можеле да ги елиминираме од нашата исхрана.

Додадените шеќери се сè што се додава на храната за да има сладок вкус, вклучително и природни шеќери како мед и јаворов сируп. Иако можеби се поздрави од шеќерот за јадење, сепак го оптоваруваат организмот со вишок калории. Шеќерот може да се крие под десетици различни имиња, и покрај вашите најдобри напори да направите здрав избор на храна, на крајот може да консумирате повеќе шеќер отколку што мислите.

Како да препознаете дали јадете премногу шеќер?

Ако вашата исхрана не вклучува доволно овошје и зеленчук и не јадете балансирани оброци кои вклучуваат посни протеини, здрави масти и нерафинирани јаглехидрати, веројатно ќе консумирате многу шеќер и сиот тој дополнителен шеќер може да влијае на вас на повеќе начини.

Секогаш сте гладни

Ако внесувате многу дополнителни калории преку додадени шеќери, зголемениот глад е еден од првите знаци. Шеќерот е прекрасен за непцето, но не ги заситува и не ги полни нашите стомаци. Без протеини, влакна и здрави масти, кои недостасуваат во повеќето преработени грицки и засладени закуски, телото брзо го согорува шеќерот, а гладта се зголемува. Покрај тоа, шеќерот може да ги наруши хормоните, како што е лептинот, кои го инхибираат гладот.

Имате екстремни промени во расположението

Ако се чувствувате нерасположени или раздразливи, стресот можеби не е единствената причина. Ова може да биде знак дека јадете премногу шеќер. Научните студии сугерираат дека конзумирањето дополнителен шеќер може да поттикне воспаление, промени во расположението, па дури и да доведе до симптоми на депресија. Оброк или ужина со висок шеќер без протеини и масти брзо го зголемува шеќерот во крвта, нивото на енергија паѓа и може да се чувствувате раздразливо или нерасположени.

Постојано се чувствувате уморни и без енергија

Ако не се чувствувате уморни поради некоја друга очигледна причина, тоа може да биде поради количината на шеќер што го консумирате. Шеќерот е многу брз извор на енергија, па без разлика колку ќе консумирате, во рок од 30 минути повторно ќе бидете гладни, ќе немате енергија или пак ќе барате нешто да јадете. Големите флуктуации на шеќерот во крвта и инсулинот, исто така, може да предизвикаат намалување на нивото на енергија и да влијаат на целокупното ниво на енергија на телото.

Храната што ја јадете не е доволно слатка

Ако сте забележале дека храната нема толку сладок вкус како порано или ако треба да додадете дополнителен шеќер во вашата храна за да има добар вкус, тоа може да значи и дека консумирате премногу шеќер. Ако се обидете да направите поздрав избор, да речеме наместо засладен јогурт, консумирајте обичен јогурт, разликата ќе биде позабележителна.

Се појавуваат акни и брчки

Ако се борите со акни, можеби вреди да се погледне колку дополнително шеќер јадете. Контролата на гликемијата игра важна улога во здравјето на кожата и акните. На пример, една научна студија сугерира дека отпорноста на инсулин може да влијае на развојот на акните, додека појавата на брчки може да биде уште еден знак дека консумирате премногу шеќер.

 



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.