Главниот совет во овие диети е да се користат овошјето и зеленчукот чија сезона е есента. Во комбинација со намалување на внесот на шеќерот и белиот леб, испробајте ги и овие две диети и рецепти, за ослободување од несаканите штетни материи во организмот:
Диета со тиква
Есента е сезона за тиквата. Постојат толку разновидни начини за нејзино приготвување, како што постојат и голем број разни видови тикви. Тие може да се поделат во две групи, зимски и летни тикви. Летната тиква обично е мека, а зимската е потврда, како однадвор така и однатре. Зимските тикви, ако се чуваат на ладно место, може да траат и до неколку месеци, не губејќи ги своите својства.
Меѓу зеленчукот тиквата е шампион по содржината на железо, бакар и флуор, а содржи и калиум, калциум, манган, цинк, кобалт, силициум. Богата е со пектини, шеќери, витамините Ц, Е, витамини од групата Б, каротин. По содржината на каротин тиквата е побогата дури и од морковот. Освен тоа, тиквата е богата со прехранбените влакна, кои лесно се апсорбираат во организмот. И за крај, тиквата е нискокалорична.
Искористете ја предноста на сезоната на тикви и користете ја во облик на супа, како главен оброк за појадок, ручек или вечера. За време на диетата може да користите свеж зеленчук како грицки или како ужина и задолжително треба да пиете два литри вода дневно.
Чорба од тиква
За рецептот за супата, која е вашето единствено главно јадење, потребни ви се следниве состојки:
2 јаболка
450 г зеленчук по желба
1 кг тиква
1 главица кромид, средна големина
2 лажици билно масло
малку павлака за готвење со ниска масленост
зачини по желбаПриготвување:
Излупете ги јаболката, отстранете ги семките и исечете ги на парчиња. Истото тоа направете го и со тиквата.
Во големо тенџере ставете ги двете лажици масло и на нив пропржете го кромидот. Врз него додајте ги зеленчукот и овошјето, зачинете и ставете 2 чаши вода.
Смесата треба да зовре, па потоа на умерена температура варете уште 20-25 минути со постојано мешање.
Меко сварениот зеленчук ставете го во блендер.
Добиеното пире вратете го во садот за варење, ставете малку павлака за готвење и проварете неколку минути со постојано мешање.
Супата може да ја консумирате кога сакате, во колкаво количество и да сакате.
Диета со зелка
Главната состојка на оваа диета е зелката, поточно супата од зелка која освен зелка вклучува и кромид, пиперка, целер и морков. Диетата се држи седум дена и гарантира брза згуба на килограми. По неколку дена пауза, диетата може да се повтори уште еднаш.
Супата од зелка се јаде како главно јадење три пати на ден. Може да ја подготвите само еднаш, а потоа само да ја загревате. Но дозволени се и други комбинации од намирници, како додатоци на оброкот, спред диетниот календар на деновите во неделата. Еве како изгледа диетниот режим со супа од зелка:
1 ден
Првиот ден, освен супата, дозволува и овошје. Овошјето сепак треба да биде нискокалорично и со голема содржина на вода. На пример, лубеница, диња, праска, додека бананите се исклучени. Овошни сокови од лимон и портокал се исто така дозволени во првиот ден, но да се пијат без шеќер.
2 ден
Вториот ден заедно со супата дозволен е и зеленчук за меѓуоброци. Зеленчукот треба да се подготвува варен или на скара, дозволени се домати, пиперки, краставица, целер, морков, црн домат, тиквички, но не и грашок, боранија и компир.
3 ден
Третиот ден дозволува овошје и зеленчук за меѓуоброци.
4 ден
Четвртиот ден дозволува исто како и третиот, само што може да се додаде и 1 компир за вечера (варен или печен) и 1 банана.
5 и 6 ден
Петтиот и шестиот ден освен супата се јаде и варено говедско месо или пилешко месо (кое може да се додаде во супата) или дури до 500 грама говедско/пилешко месо да биде за вечера.
7 ден
Седмиот ден е ден на награда, па со супата може да се додаде и шака варен интегрален ориз како и зеленчук.
Во текот на седумдневната диета дозволено е кафе и зелен чај, но без шеќер. Загубата на килограми се гледа по третиот ден.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.