Похуваните тиквички на грчки начин се совршениот летен ручек.

Потребно:

3-4 тиквички

200-250 г брашно

сол, сув зачин, црвен пипер, бибер, оригано

4-5 јајца

масло

За преливот:

1 врзоп магдонос или мирудија

4-5 чешниња лук

бибер

оцет

Подготовка:

Тајната е во сечкањето на тиквичките. Имено, тиквичките се засекуваат сè до дршката, за да можете од нив да направите лепеза. Потоа, се валаат во смесата за панирање од брашно, јајца и зачини. Така изваланите тиквичките се ставаат во масло за пржење додека заруменат. Со нив се послужува и прелив од ситно сечкан магдонос или мирудија, лук и јаболков оцет. Уживајте!



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.