Поранешниот член на тимот „Mythbusters“ Грант Имахара ја посети фабриката на Мекдоналдс во Ајдахо за да открие како се прави нивниот најпопуларен производ – помфрит. Постојат неколку фази на правење помфрит, па така по берењето компирот се лупи, бланшира и се сече со воден топ со пукање под притисок преку машина за сечење со брзина од 100 километри на час.

– Фала му на Бога, од компири е. Тоа е добар почеток – се шегува Имахара

Toj  откри уште 18 состојки кои се ставаат во омилениот прилог на сите

Целиот процес на подготовка на компири е исклучително едноставен. На самиот почеток се лупи и сече во потребната форма. Потоа се потопува во декстроза (природен шеќер) за да ја задржи својата златна боја, пред да се третира со динатриум пирофосфат, кој спречува компирот да стане сив на патот кон ресторан за брза храна.

Погледнете го видеото



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.