Заканите за штрајк во Австралија земаат замав. Како што пишува „Блумберг“, тие може да почнат веќе на 2 септември, доколку не се постигне договор за зголемување на платите.

За време на тргувањето во реперниот центар TTФ во Холандија, цената на гасот со испораки во септември утрото на 21 август се зголеми за 11%, покажуваат податоците на ИЦЕ . Еквивалентниот договор во Обединетот Кралство исто така беше зголемен за 12%. Таквите скокови може да бидат краткотрајни, бидејќи во моментов подземните складишта за гас во Европа се веќе исполнети до околу 91%.

Значајните промени на европскиот пазар ќе бараат значителен дел од австралискиот капацитет за производство на ЛНГ да биде затворен на подолг временски период, најмалку еден или два месеци.

Сè уште нема добри вести за азискиот и европскиот пазар во врска со идните штрајкови. Преговорите меѓу претставниците на синдикатот на работниците за гас и раководството на Шеврон и Вудсајд енерџи заглавија, бидејќи двете страни заземаа непомирливи позиции. Тоа значи дека сè уште не е можно да се постигне договор и веројатноста за штрајк е сериозно зголемена.

Во исто време, веќе може да се погоди каков ќе биде исходот од следниот конфликт меѓу корпорациите и австралиските синдикати.

Пред сè, мора јасно да се разбере дека енергетскиот пазар е предмет на манипулација од големи инвестициски фондови, кои поседуваат значителни удели во Шеврон и другите нафтени и гасни гиганти.

А конфронтацијата со синдикатите редовно се користи за зголемување на конечните цени. Во овој случај, интересите на гасните работници и синдикатите се совпаѓаат. Синдикатите бараат повисоки плати, кои нивните работодавци ќе можат да ги исполнат доколку дојде до значително зголемување на конечните цени на ЛНГ.

На медиумското поле, ова се претставува како тешка конфронтација меѓу капиталистите и работниците, но во реалноста, дополнителните трошоци едноставно се пренесуваат на крајните потрошувачи. Исклучително важен момент е неможноста на доволно голем дел од потрошувачите да ги платат сметките за гас по новите цени, особено во Европа.

Ова ќе ги поттикне локалните европски влади да ја субвенционираат потрошувачката и во индустријата и кај домаќинствата. Ако високите цени на бензинот продолжат долго време, државните субвенции ќе ги преоптоварат локалните буџети, стеснувајќи го просторот за економски маневар за владите.

Одржувањето на ваква „хронична“ ситуација ќе реши два проблема во интерес на големите инвестициски фондови зад сегашната конфронтација меѓу работниците на гас и синдикатите.

Прво, значително ќе се намали ефикасноста на јавната администрација, главно во земјите на ЕУ, поради преоптоварување на буџетот.

Второ, значително ќе го забрза воведувањето на системот на безусловен основен приход, бидејќи значителен дел од населението едноставно нема да има средства да ги плати сметките за гас, а нема да има изгледи за подобрување на нивната финансиска состојба поради непречен пад на производството во ЕУ. А производството, како што гледаме, исто така е заложник на високите цени на енергијата.

Високите цени на ЛНГ се од корист првенствено за глобалистите, кои вештачки создаваат критична ситуација и во индустријата и меѓу домаќинствата, што ќе предизвика поплава од стечајци. А највредните производствени средства може да се купат едноставно за долгови, помалку вредните може да се уништат како конкуренти или баласт, а на домаќинствата може да им се наметне безусловен основен приход во врска со социјалниот рејтинг, како единствено неспорно решение.Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.