Дали Љупчо Николовски веќе подолго време намерно спречува должен надзор и испитување во акредитирани лаборатории на квалитетот и здравствената состојба на семето и саден материјал во прометот преку граничните премини и во внатрешната на државата и дозволува промет на репродуктивен материјал со ГМО, заразен со патогени габи, бактерии, вируси, тешки метали, со послаб квалитет или со други економски штетници, се интересира јавноста.

До нашата редакција пристигнаа голем број на негативни реакции, од акредитирани лаборатории и научни институции кој не можат да ја вршат својата основна функција по закон и за научно истражувајќи цели, како и од произведувачи и увозници на репродуктивен материјал, но и од загрижени земјоделци дека владее тотален хаос во областа на прометот преку граничните премини и во внатрешната на државата на репродуктивен материјал од семе и саден материјал со сомнителен квалитет и здравствена состојба со која не се исполнуваат основните предуслови за промет, поради не вршење на должен надзор и испитување во акредитирани лаборатории на квалитетот и здравствената состојба согласно закон и поблизок пропис.

Јавноста прашува дали во прашање е доведено производството и тековната реколта, со појава на идни болести и штетници и слаб принос во 2024 година. Дали тоа намерно го дозволува Љупчо Николовски, бидејќи Уставниот суд со Одлука на уште на 3 јануари 2024 година објавена во Службен весник број 2 го има укинато ,,Правилникот за количините на семенски и саден матерјал од сорти на земјоделски растенија кои не ги испонуваат условите за трговија, а се наменети за научни цели, селекција, официјално испитување или за инспекциски надзор” или тој е вон сила веќе 2 месеци, а нов нема донесено.

Не е јасно што работи Љупчо Николовски, МЗШВ и Државниот инспекторат за земјоделство преку организационата единица фитосанитарна инспекција-државните фитосанитарни инспектори на граничен премин и во внатрешната на државата зошто не земаат мостри од секоја партија- LOT за утврдување на здравствената состојба и не се издаваат фито сертификати и државните инспектори за земјоделство за земање мостри за утврдување на кавалитетот на матерјалот и не се издаваат ИСТА сертификати за квалитет на семето за земјоделски растенија. Начинот на земање на мостри за вршење на анализа на квалитетот(физичко-физиолошки својства, чистота на семето, ртливост, влага, маса на 1000 семки и животна способност и генетска отпорност), се врши според методите на ИСТА како меѓународна организација за тестирање на семето со ЕУ стандарди, на која и нашата земја е член и здравствената состојба на материјалот (детекција на габи, бактерии и вируси).

Дека Љупчо Николовски постапува спротивно на закон и интернационалните правила за тестирање на квалитетот на семето ИСТА, кој сме задолжени да ги почитуваме, е повеќе од јасно, но не е јасно кого штити.

Семето заразено со патогени габи, бактерии и вируси, или со ГМО, нападнато од разни видови штетници има многу мал квалитет и е со лоша здравствена состојба и претставува причина за евентуални болести на посевите или присуство на ГМО во храната, а тоа директно влијае на приносот и обратно здравото и квалитетно семе подразбира здрави и витални растенија и продуцира квалитетно производство и висок принос и храна за населението што е крајна цел на производството.

Јавноста прашува, но прашуваат и акредитирани лаборатории до кога ќе владее овој хаос, не можат да ја извршуваат својата функција, но прашуваат и научните институции бидејќи не вршат лабораториски испитувања согласно усвоените меѓународни ISO,OIV,ISTA,CIPAK методи и EPPO протоколи, но и дека не можат да извршат увоз на материјал на дозволени количини за научно истражувачки цели веќе 2 месеци, а со тоа и да вршат и научна селекција на житни култури, мешункасти зрнести култури, компир, фуражни култури, фуражни мешункасти култури, репа, маслодајни култури, градинарски култури, расад за размножување и друго.

Одговорност ќе има, а на 8 мај народот ќе го каже своето.Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.