Вкупното количество на создаден комунален отпад во земјава во 2022 година изнесува 856 766 тони. Годишното количество на создаден комунален отпад по жител е 467 килограми, што е за 3.3 % повеќе од 2021 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното количество на собран комунален отпад во Република
Македонија во 2022 година изнесува 605 638 тони. Споредено со 2021 година, вкупното количество на
собран комунален отпад во 2022 година бележи намалување од 4.2 %.

Најголемо количество на собран комунален отпад е забележано во Скопскиот регион – 172 288 тони или 28.4 % од
вкупното собрано количество. Од вкупното количество на собран комунален отпад, 506 257 тони или 84 % се од домаќинствата, а останатите 16 % од правни и физички лица (комерцијален отпад).

Според видовите отпад, најголемо количество на собран отпад е измешаниот комунален отпад – 494 693 тони или
81.7 %, а најмало количество има отпадот од гума – 1 487 тони или 0.2 % од вкупното количество собран комунален
отпад.Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.