Ознака: Петар Поп-Арсов
Колумни 23.01.23 | 15:22

„Расплеткување“ на гордиевиот јазол

Петар Поп-Арсов Работата станува поприлично заплеткана! Во блокот партии кои ја претставуваат албанската етничка заедница во Македонија имаме внатрепартиски превирања,...

Колумни 26.12.22 | 12:56

Големата слика и нејзините детали

Петар Поп-Арсов Крајот на годината. Период кога се става црта и се прави завршната сметка на нашето патување низ времето во изминатите дванаесет месеци. Моментите кога...

Колумни 12.12.22 | 18:52

Рибата не смрди од опашката!

Првин да расчистиме една основна работа. Оној кој што е дел од проблемот, не може да биде дел од решението! Оној кој што го создал проблемот или пак во најмала рака не...

Колумни 10.11.22 | 17:54

Уставни измени за самоодржлив систем на трајно пријателство и соработка – фикција или реалност?

Се разбира, фикција! Толку е „текстот на песната, натаму се свири“. Кој е рецептот за добрососедски односи? Меѓусебното почитување и уважување?! Културната соработка...

Колумни 12.10.22 | 18:05

Слобода на клевета или слобода на криминал?

Петар Поп Арсов Во пауза меѓу две бесцелни и расипнички трошења на народните пари за кои што беа обвинети Ковачевски и неговата влада(онаа туристичката посета на ООН...

Колумни 24.08.22 | 17:58

Кога ловецот станува плен

Петар Поп Арсов Предвремени избори?! Тема која што постојано е присутна речиси цела година од локалните избори па навака. Нешто кое што е присутно како залепена сенка...

Колумни 25.07.22 | 13:28

ЕУ – ветената земја… или земја на ветата!?

Петар Поп Арсов Јадро на политичката архитектура и економската моќ на европскиот континет! Заедница со незапирлива сила на гравитација која кон себе ги привлекува...

Колумни 21.06.22 | 12:28

Voulez-vous coucher avec moi ce soir?

Петар Поп-Арсов Од француска блокада, до француски предлог! Од француска „корпа“, до француска понуда за партнерство! Одиме од крајност во крајност. Мислам не одиме...

Колумни 27.04.22 | 14:32

Вето за бизарниот неоврховизам на македонската влада

Петар Поп Арсов Почеток на преговори во услови на војна на европскиот континент?! Во услови на криза, инфлација и тешко предвидлива траекторија по која што ќе се движи...

Колумни 12.04.22 | 10:19

Манипулативните пермутации на македонскиот попис

Петар Поп-Арсов Пописот мораше да се спроведе! Сега му беше „моментот“. Мислам, не баш во буквална смисла „сега“, туку тогаш кога беше создадена најдобрата клима за...

Колумни 22.02.22 | 22:23

Совршено синхронизираниот датумски “jet lag” на руско-американското признавање на Доњецк и Луганск

Петар Поп-Арсов „Инвазијата е неизбежна! Русија ќе ја нападне Украина во среда! Ако не во среда, идниот понеделник, веднаш по зимската олимпијада. Ќе влезат до Киев, отаде...

Колумни 12.01.22 | 11:35

Казачок на руската мечка

Ја нарекуваат недела на интензивна дипломатија. Недела на американско-руски дијалог. Најважната недела во односите меѓу НАТО и Русија од распаѓањето на Советскиот...

Колумни 21.12.21 | 20:54

Доктрина на намалени очекувања

Петар Поп-Арсов Заминува и 2021! Годината на надеж и очекувања. Барем така беше дочекана при испраќањето на претходната во која го примивме првиот удар на најголемите...

Колумни 08.12.21 | 22:53

The End of the Party

Петар Поп-Арсов „Колку и да танцува наоколу низ рингот, во еден момент ќе дојде на домет на цврста тупаница и, знаете што, ќе биде спружен на подот и изнесен надвор од...

Колумни 24.11.21 | 21:09

Нека се знае кој е закон во државата!

Петар Поп-Арсов Живееме во време на целосно распаѓање на системот. Не само на оној политичкиот или на здравствениот, образовниот, правосудниот и сите останати системи...

Колумни 10.10.21 | 10:51

Заслепувачкиот блесок на вистината за европската перспектива на Западен Балкан

Петар Поп Арсов Се допреа врвовите на балканската и европската политика. Се допреа на едно брдо, Брдо крај Крањ, во Словенија. Едните дојдоа од горе, другите од долу и...

Колумни 25.09.21 | 11:31

The White House is live now!

Петар Поп-Арсов Среда, 15ти септември, некаде пред полноќ. Време за спиење. Одеднаш телефонот почнува да сигнализира. Пристигаат нотификации на социјалните мрежи како...

Колумни 12.09.21 | 13:36

Потерница по македонската дипломатија

Петар Поп-Арсов Дипломатија?! Уметност за постигнување на договор! Дипломатијата е процес на договорање на соработка, трговија, економија, култура, мир, но и договор...

Колумни 29.08.21 | 12:28

Симболиката на едно мало „ф“

Петар Поп-Арсов Авганистанците доаѓаат! Маката ги натерала! Никој не знае колку се?! Ниту Заев?! Нивната бројка постојано се менува, но „стабилно“ се движи по нагорна...

Колумни 18.07.21 | 16:33

Тиранија на малите одлуки… со европско знаменце!

Петар Поп Арсов Тиранија на малите одлуки?! Што е тоа? Тоа е феномен истражуван од американскиот економист Алфред Кан, кој во истоимениот есеј од 1966 година ги дефинира...