Ознака: Петар Поп-Арсов
Колумни 29.08.21 | 12:28

Симболиката на едно мало „ф“

Петар Поп-Арсов Авганистанците доаѓаат! Маката ги натерала! Никој не знае колку се?! Ниту Заев?! Нивната бројка постојано се менува, но „стабилно“ се движи по нагорна...

Колумни 18.07.21 | 16:33

Тиранија на малите одлуки… со европско знаменце!

Петар Поп Арсов Тиранија на малите одлуки?! Што е тоа? Тоа е феномен истражуван од американскиот економист Алфред Кан, кој во истоимениот есеј од 1966 година ги дефинира...

Колумни 04.07.21 | 19:54

Преспав форум дијалог

Петар Поп-Арсов Дијалог?! Доаѓа од грчкиот збор „διάλογος” (dialogos), што значи разговор меѓу две страни. Минимум две! Судејќи според потеклото на зборот, соседите би требало...

Колумни 20.06.21 | 14:24

Сите жртви на владетелот

Петар Поп-Арсов Заев владетелот Макијавели рекол: „Првиот метод за проценка на интелигенцијата на владетелот е да се погледнат луѓето коишто ги има околу себе“. Кои...

Колумни 06.06.21 | 11:27

Датум за преговори – Сезона 13

Петар Поп-Арсов Повторно ЕУ! Повторно датумот, преговорите и блокадите се наметнуваат како тема пред македонските граѓани. Ќе има ли веќе крај на сите блокади, односно...

Колумни 23.04.21 | 11:58

Глобалните трендови на локалните шерифи

Петар Поп-Арсов Болестите, сиромаштијата, климатските промени, финансиските кризи и уште неколку добро познати појави, го дефинираа идентитетот на современата цивилизација....

Колумни 11.04.21 | 12:48

Мафија или картел? Можеби и двете?!

Афера до афера, скандал до скандал. Аферата „Рекет“ на СЈО, лубриканти, апетисани, бегства, скандали во правосудството, продавање на идентитетот, блокади, обука на магариња,...

Колумни 14.03.21 | 12:41

Влада за национален спас?

Петар Поп Арсов Влада за национален спас не може да се прави со министри и ликови од влада за национална пропаст! Да бидеме прецизни, со ликови од актуелнава влада! Прво...

Колумни 28.02.21 | 11:31

Првото лице…еднина

Петар Поп-Арсов Министерот за внатрешни работи изгледаше збунето! Делуваше изненадено и изгубено, како грогиран боксер кој едвај стои на нозе и се прашува од која страна...

Колумни 15.01.21 | 15:31

Pay tool

Петар Поп-Арсов „Патувањето е единственото нешто што го купуваме, а кое нè прави побогати.“ Рекол некој непознат автор! Некој или некоја, тоа и не е најважно?! Големата...

Колумни 04.01.21 | 16:27

Светската војна на вакцините

Петар Поп-Арсов Велеа дека третата светска војна ќе биде војна на нуклеарното оружје. Четвртата, војна на лакот и стрелата! По се изгледа дека човекот незапирливо граби...

Колумни 23.12.20 | 16:41

Историја на д’вката!

Петар Поп-Арсов Си бидна и ветото! Малку беше на рати,развлечено, размачкано ирастегнато. Растегнато како разџвакана „д’вка“ во забите на возрасен човек, кој како дете...

Колумни 04.12.20 | 12:39

Иронијата на една надреална романтична утопија

Петар Поп-Арсов „Бугарија се граничи со самата себе! Велес бил Бугарски град! Еден ден ќе се пее еден народ од Охрид до Црно Море!“. Изјава до изјава, наслов до наслов! „Не...

Колумни 20.11.20 | 18:39

Мудроста на Софија и бугарската „философија“

Петар Поп-Арсов Софија! Убаво женско име! Античко, со антички корен! Длабок корен! Софија значи мудрост, памет, интелигенција, вештина! Софија се содржи во зборот философија...

Колумни 25.10.20 | 14:24

„Мултиетнички народ“

Петар Поп-Арсов Некогаш, за време на Македонија додека беше во состав на Југославија, работел некој комунистички функционер со сериозни партиски заслуги. Заслугите...

Колумни 26.09.20 | 11:59

Необјаснивата деструктивност на „Објаснувачкиот меморандум“

Петар Поп Арсов Каракачанов, по него Захариева, па пак Каракачанов, потоа Борисов, Ковачев, Џамбаски и повторно по сличен редослед. Се редат и повторуваат закани, сугестии,...

Колумни 12.09.20 | 14:11

Тешките фигури над балканските шаховски полиња

Петар Поп Арсов Србија и Косово склучија договор! Конечно добра вест од нашите северни соседи. Следеше канонада од реакции која што изобилуваше со коментари кои одеа...

Колумни 30.08.20 | 15:03

Влада на национална пропаст

Петар Поп Арсов Денес бираме влада. Требаше да биде реформска, стабилна, подготвена да се справи со сите кризи кои што неминовно следат. Требаше да биде влада на национален...

Колумни 12.07.20 | 12:37

Минатото како гаранција за иднината

Петар Поп-Арсов Можеме уште повеќе, уште подобро! Така велат, така не убедуваат сега на крајот од нивното владеење. На почетокот пак велеа „…Гарантираме заштита на...

Колумни 04.07.20 | 16:14

Грдото лице на македонската политика

Петар Поп-Арсов Уште десетина дена до изборите. Се приближуваме кон моментот на вистината, денот на одлуката. Денот кога македонскиот граѓанин за момент ќе ја земат...