Ознака: обичај
Калеидоскоп 09.03.19 | 11:54

Умрело дете за баничка – саботата пред Прочка е голем празник

Саботата оред прочка струмичани ја викаат „умрело дете за баничка“. Приказната има тривијален карактер и зборува за тоа дека некогаш на тој ден некое сиромашно дете...

Калеидоскоп 01.01.19 | 10:54

Бизарни ритуали за дочек на Нова година: Од тоа што го прават овие луѓе, ќе ве полазат морници

Додека голем број жители на Тајланд ја одбележуваат Нова година со огномет, стотина верници одат во храмот Такиен во предградие на Бангкок за да лежат во мртовечки сандаци...

Калеидоскоп 25.12.18 | 12:59

Новогодишен обичај: Еве зошто не треба да се фрла ѓубре и зошто да се јаде прасе за Нова година

Полека ни пристига Нова година а периодот е преполн со занимливости и пораки. Како и за секој празник постојат обичаи кои се помалку или повеќе популарни, а се врзуваат...