Ознака: Никола Тупанчески
Македонија 20.10.22 | 11:45

Ако предложените измени на Законот за здруженија и фондации се добри и конструктивни ќе бидат прифатени, најави Тупанчески

Секое добро решение ќе биде прифатено, што отсекогаш тоа било мое животно и професионално мото, без разлика дали доаѓа од власта или опозиција – ако предлогот е добар...

Македонија 03.10.22 | 15:29

Телото за употреба на имиња на историски личности на здруженија ќе биде само советодавно

Со донесувањето на новиот Закон за здруженија и фондации, формиравме ад хок тело сакајќи на некој начин да го бајпасираме овој вакуум, што станува се понепријатен и...

Македонија 21.09.22 | 18:21

Тупанчески во Љубљана на средби со претседателот на Врховниот суд на Словенија

Министерот за правда Никола Тупанчески за време на дводневната официјална посета на Словенија оствари средби со Дамијан Флорјанчич, претседател на Врховниот суд на...

Македонија 16.09.22 | 16:36

Тупанчески: Јакнењето на етичките вредности кај судиите е гарант за правдата и владеењето на правото во државата

Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше  на тркалезната маса  “Превенција и следење на корупцијата во судството“. Во обраќањеto се осврна на состојбите...

Македонија 15.09.22 | 15:14

Тупанчески: Иницијативата за референдум има многу правни аномалии

Иницијативата за распишување референдум има прилично правни аномалии, недостатоци што ја прават недоволно добра од правен аспект за постигнување на една замислена...

Македонија 15.09.22 | 12:33

Тупанчевски ќе ја почитува одлуката на Управниот суд за здружението „Македонија“

Министерот за правда  се уште не ја видел одлуката на Управниот суд, со која го поништил решението на Министерството за правда потпишано од претходниот министер Бојан...

Македонија 25.07.22 | 13:11

СПМ до Тупанчески: Јавноста ќе стане свесна за тежината на сидрото кое е обесено околу Македонија со потпишувањето на овој срамен Протокол

Социјалистичката партија на Македонија веќе укажа на последиците од понижувачкиот бугарски Протокол кој за министерот за правда Тупанчевски бил прилично апстрактен,...

Македонија 24.07.22 | 10:55

Тупанчески: Говорот на омраза не секогаш треба да го врзуваме за Бугарија

Секој кој смета дека во некој текст или некое друго место има елементи на говор на омраза, може да поднесе кривична пријава, но само институциите на нашата држава се...

Македонија 23.07.22 | 15:51

Тупанчевски: Испадна дека Струга е градот на затворски туризам, треба да се смени оваа апсурдна ситуација

Министерството за правда ќе предложи во иднина извршувањето на затворската казна на осудениот да се врзе со неговото место на живеење во последните две години, изјави...

Македонија 08.07.22 | 12:29

Тупанчески: Со новиот Граѓански законик ќе се реализира најголемата реформа во граѓанското право

Во Клубот на пратеници денеска се одржа конститутивна седница на Работната група за изработка на Граѓанскиот законик на Република Македонија, што, според министерот...

Македонија 07.07.22 | 11:35

Тупанчески: До утре на ЕНЕР ќе биде прикачена драфт верзијата на новиот Кривичен законик

Министерот за правда Никола Тупанчески најави дека во текот на денешниот ден, најдоцна утре на Електронскиот национален регистар на прописи – ЕНЕР ќе биде прикачена...

Македонија 06.07.22 | 12:23

Тупанчески: Ниту еден од предметите кои ги работеле судиите што веќе се во пензија нема да остане нераспределен

Состојбата со недостаток на судии може да се надмине со внатрешна реорганизација на судството. Тоа нема да биде едноставно, но јас сум оптимист дека ниту еден од предметите...

Македонија 30.06.22 | 11:53

Тупанчески: И без ВМРО-ДПМНЕ ќе почнеме да работиме на измените на Изборниот законик

Министерот за правда Никола Тупанчески вели дека и без ВМРО-ДПМНЕ ќе почнат да работат на измените на Изборниот законик и дека е оптимист во однос на нивното донесување. Не...

Македонија 29.06.22 | 12:32

Камбовски: Затворите се претворени во училишта за криминал

Затворите се претворени во училишта за криминал и места каде се прават недозволени дејствија, а не во институции каде осудените лица ќе се ресоцијализираат и ќе се спречува...

Македонија 27.06.22 | 11:43

Тупанчески: Судовите не смеат да ја кријат својата работа од оние во чиј интерес делуваат

Министерот за правда Никола Тупанчески присуствуваше на VII та Охридска школа на природно право. Во своето обраќање на тема „Одржување на демократско општество преку...

Македонија 15.06.22 | 15:31

Тупанчески: Никој нема да биде поштеден од одговорност по претресот во КПУ „Идризово“

Никој нема да биде поштеден од одговорност по спроведената координирана акција на повеќе институции во Казнено поправната установа-КПУ „Идризово“ каде биле претресувани...

Македонија 02.06.22 | 21:40

Тупанчески: Проблемот на законите е во нивната примена во праксата

Здружението на правници е форум на отворени дијалози, кои се фокусираат на прашања од заеднички интерес за граѓанското општество. Само здружени може да ги остварите...

Македонија 02.06.22 | 09:14

СПМ: Г-не Тупанчески, според кој критериум одлучивте која партија треба да има претставник во работната група за нов Изборен законик?

Во гостувањето во дебатната ТВ емисија министерот за правда Никола Тупанчески порача дека планот за подготовка на нов Изборен законик нема да пропадне и покрај фактот...

Македонија 02.06.22 | 08:06

Подготовката на Изборен законик нема да пропадне, убеден сум дека ВМРО-ДПМНЕ и Беса ќе номнираат претставници

Министерството за правда продолжува да ја реализира сопствената замисла за носење на нов Изборен законик во кој ќе бидат содржани правилата на изборната игра, за изборниот...

Македонија 02.06.22 | 08:02

Тупанчески: Ако не верував во судството, немаше да бидам министер за правда

Министерот за правда Никола Тупанчески во гостувањето во 24 анализа вети дека ќе стори се за да се врати довербата во судството. Нема да биде лесно и веднаш, но не е невозможно...