Ознака: награда „Свети Климент Охридски“
Македонија 28.11.22 | 12:41

Африм Османи, Влада Урошевиќ, Исмет Рамиќевиќ и Сашко Јовев добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“

Проф. д-р Африм Османи, универзитетски професор е овогодишен добитник на државната награда „Св. Климент Охридски во областа на воспитанието и образованието. Во областа...

Македонија 03.12.21 | 14:32

Академик Коцарев добитник на наградата „Св. Климент Охридски – Патрон на Охрид”

Професорот Љупчо Коцарев, доктор на науки, академик и актуелен претседател на Македонската академија на науки и уметности е годинашниот добитник на највисокото општинско...

Колумни 08.12.19 | 10:32

Словото на Свети Климент. И речта на Перса. На Перса, од Волково

Васко Шутаров Навидум, две неспојливи нешта. Далечни, како Небото и Земјата. Како светото и профаното. Еден цел милениум, разлика. И златен пресек на мудроста и честитоста,...

Македонија 08.12.18 | 14:11

Врачена државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2018 година

Во чест на празникот „Свети Климент Охридски“ во Собранието на Република Македонија денеска беше врачена истоимената државната награда за 2018 година. Добитници годинава...