Ознака: африканска свинска чума
Економија 11.09.19 | 11:47

Танасоски: На граничните премини се врши засилена контрола

Царинската управа врши засилени контроли на граничните премини согласно препораките од Агенцијата за храна и ветеринарство за првенција од свинската чума. Ова го соопшти...

Економија 30.08.19 | 16:18

Трипуновски: Имаме капацитет да му помогнеме на СДСМ во сузбивање на африканската чума

Мерките на Зоран Заев и Зоран Атанасов за превенција на Африканската свинска чума во земјата не даваат резултат. Нестручноста и непрофесионалноста го доведуваат под...

Економија 30.08.19 | 14:24

Во ниту една од досега заловените диви свињи не е откриен вирус на африканска чума

Заклучно со денеска, отстрелани се 85 диви свињи, a според лабораториските анализи на примероците земени од нив, сите се негативни на болеста африканска чума, информира...

Економија 14.08.19 | 11:35

Aтанасов: Сега не е време за одгледување свињи за сопствена употреба

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните...

Економија 06.08.19 | 14:58

Димковски: Нема „африканска свинска чума“ во земјава

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски денеска соопшти дека во нашата земја, во моментов, нема „африканската свинска чума“, но се...

Здравје 21.02.19 | 18:58

ФАО: Африканската свинска чума е сериозна закана за балканските земји

Појавата на африканска свинска куга во Бугарија, Унгарија и Романија оваа година претставува сериозна и директна закана за балканските земји, кои никогаш не биле изложени...

Здравје 10.12.18 | 19:18

АХВ: Нема африканска свинска чума!

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) го демантира известувањето пратено до собирачите на други шумски производи испратено од „Македонски шуми“ ПСШ Демир Капија...