Сармата е највкусна кога се подготвува на големо, во што поголемо тенџере, а уште подобар вкус има следниот ден. Рецептот што ви го претставуваме овде е стар повеќе од 100 години, а објавен е во познатиот готвач на Пата од 30-тите години на минатиот век, кој со децении подоцна бил главен водич во кујната за тогашните домаќинки.
Состојки:
- 2 кг кисела зелка
- 4-5 главици кромид
- 5 лажици масло
- 1 шолја ориз (2 дл)
- црвена пипер
- 100 гр мелени ореви
- 2 лажици брашно
- сол по вкус
Подготовка:
Главицата кисела зелка од 2 килограми исчистете ја од корените и од оштетените листови, а потоа одвојте го секој лист. Ако е голем, пресечете го на половина. На секој лист исечете ја густата жила која минува низ средината.
Направете го филот за сармата: ситно исечкајте 4-5 главици кромид и пропржете го во 5 лажици врело масло. Кога кромидот ќе омекне, додадете една шолја измиен ориз и оставете го малку да се пропржи со кромидот. Постојано додавајте по малку вода за да не загори оризот. Кога ќе омекне, додадете малку црвена пипер, пропржете уште малку. Потоа, тргнете го филот од шпорет и додадете 100 грама мелени ореви и измешајте.
Старото правило за виткање сарми е „една сарма – еден залак“, што значи дека не треба да бидат подолги од 4 см и пошироки од 2 см. Се превиткува така што филот се става на делот од листот кај дршката, а страничните краеви се виткаат навнатре и потоа се виткаат во ролна за сармата да биде доволно цврста да не се распадне, а сепак да не се збие многу, бидејќи оризот ќе набабри во готвењето.
Сармите се редат во тенџерето и се додава вода додека не се покријат целосно.
Во тавче на шпорет ставете 2 лажици масло и кога маслото добро ќе се загрее додадете 2 мали лажици брашно. Во речиси готовата запршка на крај додадете малку црвена пипер. Со запршката прекријте ги сармите. Ставете капак и печете ги на тивка температура. Одвреме-навреме протресете ја тавата, посолете по вкус и варете ја сармата додека зелката не омекне.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.