Тиквичките се здрави и богати со витамините Б и Ц, како и калиум, а тие се и многу вкусни. Може да се подготват на многу начини, но од нив може да се направи и многу вкусен леб, што може да биде одлична замена за обичниот леб.

Ова е рецепт за брза подсготовка леб со тиквички.

Потребни состојки:

2 поголеми тиквички

2 јајца

350 гр. брашно

150 гр. масло

150 гр. фета сирење

1 мала лажичка прашок за пециво

сол и бибер

Начин на подготовка:

Излупете ги и изрендајте ги тиквиците и оставете да отстојат малку, а потоа добро исцедете ги. Ставете ги во сад, а потоа додадете ги останатите состојки. Прво јајцата, а потоа брашното и маслото, фета сирењето и прашокот за пециво.

На крајот, додадете малку сол и бибер и измешајте добро.

Ставете ја смесата во калап за печење леб, а одозгора наросете сусам или ленено семе. Печете на 180 степени, околу 40 минути, додека не добие убава, златна боја.

Оставете го лебот да се олади, а потоа можете да уживате во дегустацијата.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.