За подготовка на овој рецепт ви се потребни едноставни состојки, а овој период од годината е совршен за да уживате во вкусот на овие колачиња.
Потребни состојки:
- 200g шеќер
- 150g солен путер
- 2 јајца
- 10ml екстракт од ванила
- 5ml екстракт од бадем
- 360g сенаменско брашно
- 5g прашок за печиво
- 5g црвена прехранбена боја
-
Начин на подготовка:
- Изматете ги шеќерот и путерот со електричен миксер, додека не станат кремасти.
- Потоа додајте ги јајцата, екстрактите од ванила и бадем, па матете додека не се соединат целосно.
- Додајте ги брашното и прашокот за печиво, па мешајте додека не се соединат добро сите состојки.
- Поделете го тестото на половина: едниот дел нека остане бел, во другиот ставете црвена боја.
- Секоја половина завиткајте ја во пластична фолија и оставете ја во фрижидер да постои околу 2 часа.
- Кога ќе биде готова смесата, загрејте ја рерната на 180 степени.
- Поделете го тестото на 32 парчиња. Секое парче направете го во топка, а потоа во лента од околу 12 сантиметри.
- Измотајте една црвена една бела лента и формирајте бастунче. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење и печете од 8 до 10 минути, или додека не заруменат.
- Извадете ги од хартијата, нека се изладат и уживајте!
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.