Ознака: крстовден
Калеидоскоп 27.09.20 | 08:36

Воздвижение на Чесниот крст (Крстовден): Именден празнуваат: Крсте, Кристина, Кристијан…

Празник на Чесниот Господов крст Именден празнуваат: Крсте, Крстинка, Крстана, Кристина, Христина, Кристијан… Празникот Воздвижение на чесниот крст, во народот познат...

Калеидоскоп 26.09.20 | 15:26

Утре е тежок празник и строг пост

Утре е празникот на Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, кој се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос и во...

Калеидоскоп 27.09.19 | 09:25

Само на леб и вода: Денеска е голем празник!

Денеска православната црква и верниците го прославуваат Крстовден, кој според учењето на црквата означува налагање на крст на кој е распнат Исус Христос. Крстот, според...

Сервиси 26.09.19 | 23:06

Обичаи за Крстовден: Добро е работодавците да ги исплатат вработените

На Крстовден е добро работодавците да ги исплатат своите работници. Овој обичај настанал уште одамна бидејќи на тој ден (Крстовден) се исплаќале работниците што го чувеле...

Калеидоскоп 26.09.19 | 13:07

Тежок празник и строг пост: Утре се слави Крстовден

Празникот Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос и во чест на неговото...

Сервиси 26.09.19 | 10:07

Вечерва спроти Крстовден замислете желба, Господ слегува на земјата и ја исполнува

По страдањата и распнувањето на Спасителот крстот станува жртвен знак на спасението и откуп на гревот. Крстот отелотворува жртвенa љубов, победата над злото, припадноста...

Сервиси 17.01.19 | 22:28

Утре е голем празник и строг пост: Обичаи и верувања за Крстовден

Утре се празнува големиот Христијански празник, Крстовден. Верниците овој голем празник го слават во пост, со одење во црква и палење свеќа, се прекрстуваат и ја читаат...