Ознака: каматна стапка
Балкан 02.11.22 | 22:26

Централната банка на Албанија ја зголеми основната каматна стапка за 0,5 проценти

Централната банка на Албанија ја зголеми основната каматна стапка за 0,5 проценти и таа сега изнесува 2,75 проценти, што е петта интервенција годинава. Тоа со цел да ги...

Економија 13.10.22 | 10:53

Основната каматна стапка зголемена за 0,5 п.п. до нивото од 3,50%

На 10 октомври 2022 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка. На седницата беа разгледани најновите податоци...

Економија 30.09.22 | 12:46

Растат каматите: Во август кредитите поскапеле за 0,01 отсто, а депозитите за 0,69 отсто

Просечната каматна стапка на вкупните кредити во август годинава изнесува 4,34 отсто и забележа мал месечен раст од 0,01 процентен поен (п.п.), при остварен годишен пад од...

Економија 10.08.22 | 11:33

Основната каматна стапка останува на ниво од 2,5 проценти

Основната каматна стапка останува непроменета на ниво од 2,5 проценти, а понудата на благајничките записи исто така останува непроменета и изнесува 10 милијарди денари,...

Економија 31.05.22 | 15:07

Просечната каматна стапка на кредитите во април 4,3 проценти, на депозитите 0,68

Народната банка денеска соопшти дека продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити на годишна основа и оти во април годинава таа...

Економија 11.05.22 | 13:32

Зголемена основната каматна стапка!

Народната банка изврши дополнително зголемување за 0,25 процентни поени за основната каматна стапка и таа сега е на ниво од 1,75 проценти. Оттаму информираат дека при донесувањето...

Економија 11.05.22 | 12:35

Народната банка ја зголеми основната каматна стапка за дополнителни 0,25 процентни поени

Народната банка по априлското зголемување на каматната стапка сега изврши дополнително зголемување за 0,25 процентни поени и таа сега е на ниво од 1,75 проценти. Од Народната...

Економија 29.04.22 | 12:53

НБ: Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити

Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во март 2022 година и се сведе на ниво од 4,3 отсто, а просечната каматна стапка на вкупните...

Економија 28.02.22 | 12:30

Позначајни движења кај каматните стапки на банките и штедилниците

Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во јануари 2022 година. Таа се сведе на ниво од 4,35%. Просечната каматна стапка на вкупните...

Економија 31.07.20 | 13:20

Народна банка: Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка

Продолжува трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити со што сега таа е сведена на ниво од 4,80 проценти. Кај вкупните депозити во јуни се...

Економија 15.01.20 | 10:25

Народна банка ја намали камaтната стапка на 2 отсто

На 14 јануари 2020 година, Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка ги разгледа клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните...

Економија 13.03.19 | 11:51

Народната банка ја намали основната каматна стапка на 2,25 отсто

Народната банка ја намали основната каматна стапка за 0,25 проценти поени, односно од 2,50 на 2,25 отсто. Одлуката е донесена вчера на редовната седница на Комитетот за оперативна...