Ознака: Драги Ѓоргиев
Македонија 15.08.22 | 20:25

Ѓоргиев објасни зошто сме ги дале Самоил, Климент и Наум на Бугарите: Идентитетите во средниот век и сегашните национални идентитети апсолутно не треба да се поврзат

Средновековните империи и држави се сосема различни државни творби, идентитети и контексти од современите држави и нации. Затоа настојуваме да избегнеме да се гледаат...

Македонија 15.08.22 | 13:34

Ѓоргиев: Во учебниците во Македонија и во Бугарија ќе има по пет измени

Во учебниците во Македонија и во Бугарија ќе има по пет измени, изјави денеска Драги Ѓоргиев претседател на Комисијата за заеднички чествувања на одредени историски...

Македонија 29.07.22 | 14:13

Ѓоргиев ги нападна колегите историчари затоа што сакаат да знаат што работи комисијата со Бугарија и под кои услови

Копретседателот на македонскиот дел од заедничката македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања, академик проф.Драги Ѓоргиев, наместо самиот да ја...

Македонија 28.07.22 | 23:23

Ѓоргиев: Периодот на Втората светска војна е многу јасен, постојат документи од бугарските архиви дека се подготвуваат да извршат окупација на Македонија

Копретседателот од македонска страна во заедничката македонско-бугарска Комисија за историски и образовни прашања Драги Ѓоргиев е оптимист дека побрзо ќе се постигне...

Македонија 28.07.22 | 21:00

Ѓоргиев: Не чувствувам преголем притисок од Протоколот, роковите ги поставуваат политичарите, но ние работиме според академските научни принципи

Kопретседателот од македонска страна во заедничката македонско-бугарска Комисија за историски и образовни прашања, Драги Ѓоргиев, порача дека не чувствува преголем...

Македонија 29.06.22 | 08:20

Ѓоргиев: Илинденското востание не било и нема да биде тема на Историската комисија

За Илинденското востание досега не се разговарало во Комисијата, тврди Драги Ѓоргиев, копретседател во заедничката македонско-бугарска Комисија за историски и образовни...

Македонија 31.05.22 | 13:38

Ѓоргиев: Историјата мора да остане надвор од политичкиот процес меѓу Скопје и Софија

Историјата мора да остане настрана од политиката. Ако зборуваме за иднината и го вклучуваме и минатото, тогаш тука многу тешко ќе има некакво решение, изјави денеска...

Македонија 18.04.22 | 11:25

Ѓоргиев: Се рушат и последните надежи за пристоен дијалог и се зголемува расколот меѓу Македонците и Бугарите

Се случи чин кој ги минира и сите други обиди да се најде решение за недоразбирањата меѓу Македонија и Бугарија. Именувањето на бугарскиот културен клуб во Битола со...

Македонија 31.03.22 | 15:03

Академик Драги Ѓоргиев задоволен од „позитивната атмосфера“ во Комисијата, па одеднаш заборавил на бугарските документи!?

Можно ли е истиот ден кога беше избран за редовен член на МАНУ, проф. Драги Ѓоргиев, да престане да го служи меморијата и одеднаш да заборавил што зборувал претходно?...

Македонија 06.02.22 | 10:33

Ѓоргиев: Имало бугарска окупација или инвазија, но не фашистичка

Може да се користат термините окупација, инвазија, па дури и анексија, меѓутоа не и терминот бугарска фашистичка окупација, зашто Бугарија не била фашистичка земја,...

Македонија 03.02.22 | 19:44

Изјавата на Ѓоргиев го вознемири бугарското МНР: Историска комисија мора да продолжи со работа

Мешовитата комисија за историски и образовни прашања од Договорот за добрососедство со Република Македонија мора да продолжи со работа, соопштија од бугарското...

Македонија 02.02.22 | 21:53

Ѓоргиев: Македонци во Бугарија има и тоа никој не може да го негира

Историчарот Драги Ѓорѓиев вели дека Македонци во Бугарија има, тоа е факт, и тоа никој не може да го негира. Постојат таму Македонци, јас имам пријатели кои се Македонци...

Македонија 02.02.22 | 21:17

Ѓоргиев: Заедничкото чествување на Гоце Делчев е политички гест на добра волја

Историската комисија нема никаква улога во носењето на одлуката за заедничко чествување на Гоце Делчев, меѓу Македонија и Бугарија, вели потпретседателот на...

Македонија 02.02.22 | 18:23

Ѓоргиев: Ако политичарите договараат заедничко славење на Гоце Делчев, која е целта на Комисијата?

Во пресрет на заедничкото чествување на 150 годишнината од раѓањето на Гоце Делчев на политичари од Македонија и од Бугарија кое би требало да се одржи в петок на четврти...

Македонија 10.12.21 | 19:35

Ѓоргиев: Застојот во Комисијата настана во 2019 година, кога Бугарија почна со разни декларации и рамковни позиции

Застојот во работата на Заедничката експертска македонско-бугарска историска комисија датира од октомври 2019 година со донесувањето на „Рамковната позиција“ на Бугарија...

Македонија 25.09.21 | 20:37

Ѓоргиев: Бришењето на придавката „бугарски“ од фашистички окупатор е порака за историско помирување

Историчарот Драги Ѓоргиев, претседател на макeдонскиот тим во заедничката македонско-бугарска Комисија за историски и образовни прашања, смета дека изјавата на премиерот...

Македонија 12.06.21 | 12:51

Ѓоргиев: Не може Бугарија да е единствен наследник на Самоил

Разговорите на последната дводневна средба на Мешовитата македонско-бугарска комисија за историски и образовни прашања, заглавиле околу учебниците по историја за...

Македонија 11.06.21 | 22:23

Ѓоргиев: Aпсолутно e неприфатливо дефинирање на Гоце Делчев од страна на владите

Апсолутно неприфатливо е политиката да ги решава историските спорови или историчарите да  ги решаат политичките спорови. Самокритичноста е основниот елемент кој ќе...

Македонија 11.06.21 | 22:00

Ѓоргиев: Во некои писма Гоце Делчев се чувствувал како Бугарин, но други говорел за доминантниот македонски идентитет

Последните два часа од состанокот ги посветивме на Гоце Делчев. Дискутиравме од аспект на тоа каков е пристапот со кој треба да се направи текст за Гоце Делчев кој ќе...

Македонија 24.04.21 | 19:58

Нема напредок во работата на Комисијата, би било корисно да се вклучат надворешни експерти

На последните три средби на Комсијата не гледам желба за напредок кај бугарските колеги, а тоа се должи на политичката ситуација во Бугарија, вели Драги Ѓоргиев, претседател...