Ознака: александар даштевски
Македонија 20.08.22 | 21:06

Даштевски: Изборниот ден помина мирно, досега пристигнати 127 приговори

Претседателот на Државната изборна комисија, Александар Даштевски на денешната прес-конференција информира дека досега пристигнале вкупно 127 приговори за лично избирачко...

Македонија 20.08.22 | 13:03

Даштевски: На некои места имаше објавени списоци само на албански, немаше на македонски

Претседателот на Државнат изборна комисија Александар Даштевски, неговата заменичка Дитмире Шеху дојдоа во Тетово на увид на гласањето за вонредните избори за членови...

Македонија 19.08.22 | 20:41

Даштевски: Утрешните избори очекуваме да поминат во најдобар ред

Очекуваме утре изборите да поминат во најдобар ред, а за тоа да биде уште подобро, цела недела во Одделението на Државната изборна комисија се одржуваа обуки, а претходно...

Македонија 01.11.21 | 00:20

Даштевски: Успешно завршија изборите, први со електронско гласање

Успешно завршија изборите, први со електронско гласање, изјави на вечерашната прес-конференција претседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Александар Даштевски,...

Македонија 31.10.21 | 20:05

Даштевски: Пристигнати 739 приговори, еве колку од нив се прифатени

До ДИК, како што информираше Даштевски, пристегнале 739 приговори. Од нив 642 се прифатени, 45 одбиени и за 52 е констатирано дека се во избирачки список, гласачите кои ги поднеле.

Македонија 27.10.21 | 13:11

Даштевски појасни: Гласачкото ливче без печат останува неважечко

Откако вчера се појавија информации дека ДИК среде избори донеле одлука да важат и оние гласачки ливчиња на кои ќе нема печат, првиот човек на Комисијата Александар...

Македонија 22.10.21 | 12:05

Даштевски: Нема да има прегласување на изборите, во ниту едно избирачко место

Формално правно мораме да ги запазиме процедурите. Треба прво да се внесе забелешката во дневникот на денот на гласање, рече претседателот на ДИК, Александар Даштевски...

Македонија 18.10.21 | 12:10

Даштевски: Кога завршуваат изборите на многумина им олеснува, но нас допрва нѐ чека работа

Се надеваме дека во текот на денот ќе ги разгледаме сите записници и се надеваме дека ќе бидат регуларни како и дека за неколку часа ќе го завршиме овој процес. Кога...

Македонија 17.10.21 | 19:24

Предизборниот молк ќе заврши во 19:30 часот

Претседателот на Државната изборна комисија, Александар Даштевски на последната прес конференција изјави дека предизборниот молк ќе трае до 19:30 часот. Претходно, тој...

Македонија 17.10.21 | 19:02

Даштевски јасен: Таму каде што ќе се гласа без фингерпринтови без одлука на ДИК, ќе има прегласување и одговорност

На штотуку одржаната прес конференција, претседателот на ДИК, Александар Даштевски, изјави дека според информациите кои ДИК ги добила, на низа избирачки места се престанало...

Македонија 17.10.21 | 15:40

Даштевски: Се правел метеж, бидејќи се пуштал само по еден човек да гласа, со допис дозволив да гласаат повеќемина

За да се намали метежот кој се создава во ходниците на избирачките места, претседателот на Државната изборна комисија (ДИК), Александар Даштевски, со допис ги известил...

Македонија 17.10.21 | 10:02

Даштевски: Гласањето тече непречено, во некои гласачки места има потешкотии околу уредите за отпечаток на прст

Од вкупно 1.824.864 избирачи, до 9.30 часот до ДИК пристигнале податоци од 1.325 избирачки места или 38,07 отсто. Вкупен број на запишани избирачи во избирачки места од кои пристигнале...

Македонија 16.10.21 | 09:58

Даштевски: Резултатите ќе бидат објавени околу или после полноќ

Државната изборна комисија (ДИК) е максимално подготвена за Локалните избори, вели во интервју за МИА претседателот на Комисијата Александар Даштевски, нагласувајќи...

Македонија 15.10.21 | 13:14

Даштевски: ДИК е подготвена за изборите

Државната изборна комисија е подготвена за спроведување на локалните избори што ќе се одржат во недела, вели за „Курир“ претседателот на ДИК, Александар Даштевски. Доверливиот...

Македонија 07.10.21 | 14:18

ДИК: Уредите за биометриска идентификација на гласачите ќе ги унапредат изборите

Воведувањето на уредите за биометриска идентификација на гласачите во постапката на гласање на локалните избори 2021, треба да го унапреди процесот преку дигитализација...

Македонија 03.09.21 | 16:33

ДИК ги презеде првите 200 уреди за биометриска идентификација на гласачи

Државната изборна комисија денеска ги презеде од германската компанија „Дермалог“ првите 200 уреди за биометриска идентификација на гласачи, кои ќе бидат употребени...

Македонија 29.08.21 | 18:19

Даштевски: Употребата на терминали за отпечаток на прсти влева поголема сигурност на изборите

Терминали за отпечаток на прст се користат во 50 држави, пред се од третиот свет. Земјава е дел од НАТО, се стреми кон ЕУ и не може да си дозволи експерименти, како гласање...

Македонија 29.08.21 | 12:58

Даштевски: Цел тим ќе се грижи за ИТ безбедноста на ДИК, а не само еден инженер

Претседателот на ДИК, Александар Даштевски, во неделното интервју на „Радио Слободна Европа“ вели дека се преземени многу мерки за заштита на податоците на граѓаните...

Македонија 28.08.21 | 20:34

Даштевски: Следната недела пристигаат првите апарати за изборите

Кон крајот на следната недела се очекуваат да пристигнат првите уреди за биометриска идентификација на гласачите, а во понеделник во земјава треба да пристигнат инженерите...

Македонија 19.08.21 | 15:34

Даштевски: Бараме законски решенија за граѓаните без лични карти да можат да гласаат

Државната изборна комисија (ДИК) се обидува да се изнајдат законски решенија за граѓаните со неважечки лични карти кои не се во можност да добијат нови поради блокираниот...