Ознака: аквадукт
Култура 29.09.22 | 10:43

Деспина Ковачевска ги поттикна властите да го заштитат скопскиот аквадукт

Како дел од проектот „Поддршка на изборните реформи“, мобилизаторката Деспина Ковачевска изминатата година ја спроведуваше иницијативата ,,Имаме вакво нешто”, преку...

Скопје 28.05.22 | 11:50

Коцев: Да беше аквадуктот во некоја друга држава…

Да беше аквадуктот во некоја друга држава ќе имаше врвулица од туристи покрај него, гордо ќе ги носевме сите гости да го посетат, ќе беше конзервиран и обезбеден под...

Скопје 27.05.22 | 10:34

О2 Иницијатива алармира: Се прави крос патека за мотори кај Аквадуктот!

Се прави крос патека за мотори кај Аквадуктот, споменик прогласен за културно наследство од особено значење, поткатегорија исклучително значење, објави на својот профил...

Култура 02.09.21 | 13:09

Стефоска: Повеќето луѓе знаат каде е Сити мол, а не знаат каде е скопскиот Аквадукт

Почна првата фаза на конзервација и реставрација на скопскиот Аквадукт, откако неодамна Владата донесе одлука да го прогласи за културно наследство од особено значење. Според...

Култура 02.09.21 | 11:22

Во живо: Прес-конференција на министерката за култура Ирена Стефоска по повод почнување на конзерваторски работи на скопскиот Аквадукт

Прес-конференција на министерката за култура Ирена Стефоска по повод почнување на конзерваторски работи на скопскиот Аквадукт

Култура 20.04.21 | 18:33

Аквадуктот во Скопје е прогласен за споменик со највисок степен на заштита

Владата на Македонија, на предлог од Управата за заштита на културното наследство и мислењето на Националниот совет за културно наследство, на денешната седница донесе...

Култура 31.10.19 | 09:09

Столбовите на скопскиот аквадукт биле оштетени во последниве 15 дена, еден може да се сруши

Извештаите на инспекторите од Градскиот конзерваторски центар и од Управата за заштита на културното наследство велат дека носечките столбови на скопскиот аквадукт...

Култура 30.10.19 | 14:07

Исмаили побарал Аквадуктот да се стави под Управата за заштита на културното наследство

Министерот за култура Хусни Исмаили на вчерашната владина седница предложил заклучоци и информации во врска со скопскиот Аквадукт, односно побарал да се стави под...

Култура 30.10.19 | 09:02

Управата за заштита на културното наследство да иницира процес за експропријација на имотите во должина Аквадуктот

На предлог на Министерството за култура, Владата ја разгледа и усвои информацијата за преземање итни мерки за обезбедување и заштита на споменикот на културата Аквадуктот...

Култура 21.10.19 | 10:21

Аквадуктот преживеал падови на Римската Империја, но оваа Влада не ја допреживеа

Падови на римска империја преживеал аквадуктов, но оваа Влада не ја допреживеа. Ако тоа не е атракција, јас не знам што е, пишува на фејсбук Богдан Илиевски, по веста дека...

Култура 19.10.19 | 17:43

Оштетени 10 потпорни носечки столбови на Аквадуктот кој е дел од културно наследство

Непознат сторител извршил оштетување на Аквадуктот, коj е дел од културно наследство, при што биле оштетени 10 потпорни носечки столбови. Како што соопшти МВР, настанот...

Култура 19.04.19 | 21:03

Министерството за култура доделило 30.000 евра за непостоечки проект: Скопскиот аквадукт претворен во депонија

Околу 30 илјади евра биле одобрени со Годишната програма на Министерството за култура за конзерваторско-реставраторски работи на Аквадуктот во Скопје, за што нема ни...

Свет 24.12.18 | 13:09

Во Франција се урна аквадук стар над еден век

Аквадукт изграден пред повеќе од еден век во местото Компс во близина на францускиот град Ним, се урна синоќа, без да предизвика човечки жртви, Како што јави дописникот...