Ознака: академик Љупчо Коцарев
Македонија 24.12.23 | 12:39

Коцарев: Фразата „или ЕУ или изолација“ е чиста манипулација

На крајот од годинава завршува четиригодишниот мандат на сѐ уште актуелниот претседател на Македонската академија на науките и уметностите, Љупчо Коцарев. Негов наследник...

Македонија 25.07.23 | 13:41

Коцарев: Сите да кажеме моќно НЕ на уставните промени, на жестоките и бескрупулозни притисоци!

Време е сите едногласно да им кажеме НЕ на уставните промени под овие услови, време е да им кажеме НЕ на сите притисоци со коишто, со невиденажестокост и бескрупулозно,...

Македонија 07.10.22 | 15:15

Академик Коцарев: Сè додека Македонија ја водат сервилни, лукративни и неуки луѓе, нема да има просперитет

Нема да има просперитет во земјава ако државата продолжат да ја водат сервилни, лукративни, манипулативни, самобендисани и неуки луѓе кои себеси се нарекуваат политичари....

Македонија 07.09.22 | 12:37

Академик Коцарев: Потребна ни е револуција на умот и совеста

Насловот на денешниов текст е позајмен од латинската поговорка „Hannibal ante portas“, или „Ханибал е пред портите“, но Ханибал го заменив со МАНУ. Имено, познатиот картагински...

Македонија 03.09.22 | 09:12

Најстрашен е неукиот и сервилен однос, не само на македонските политичари туку и на македонските историчари од Комисијата

Кога зборуваме за историјата на Балканот и на балканските народи, веројатно има толку вистини (толкувања на настаните) колку и народи, ако не и повеќе, вели во својата...

Македонија 29.07.22 | 10:01

Коцарев: Побрзо ќе се случи ние да исчезнеме, а дури потоа да влеземе во ЕУ

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев повторно ги критикуваше Преспанскиот договор, Договорот за добрососедство, како и вториот Протокол меѓу владите на Македонија...

Македонија 22.07.22 | 13:34

Академик Коцарев : Време е за промени, МАНУ и интелектуалците ќе предводат,Бугарскиот и Преспанскиот договор мора да се поништат!

Насловот на денешниот текст е инспириран од Орвеловата дистопија „1984“ и да претпоставиме дека се однесува за Македонија сто години подоцна. Оригиналниот наслов на...

Македонија 07.06.22 | 21:50

Коцарев: Не молчете за исчезнувањето на Македонија, за поморот на македонскиот род и име!

Грст политичари за грст денари веќе триесетина години ја држат Македонија во заложништво. Различни се патиштата за иднината на Македонија, но сите тие имаат заеднички...