Ознака: африканска чума
Економија 09.09.23 | 16:50

Помалите свињарски фарми во карбинскиот регион стравуваат од африканската чума

Сопствениците на мали фарми стравуваат од африканската свинска чума. Потпретседателот на Асоцијацијата на земјоделци Гоце Сарафимов вели дека никому не му е јасно...

Балкан 31.07.23 | 21:38

Африканска свинска чума потврдена во 32 општини во Србија

Во Србија, африканска свинска чума е потврдена на 1.154 фарми во 32 општини, соопшти Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. Од тоа министерство за...

Економија 20.06.23 | 16:30

Потврден случај на африканска чума кај домашни свињи во село Петралица

Потврден е нов, изолиран случај на болеста африканска чума кај питомата популација свињи во село Петралица, општина Ранковце, соопшти Агенцијата за храна и ветеринарство...

Економија 26.02.23 | 17:34

Малите одгледувачи на свињи во Кочанско не знаат кога повторно ќе можат да чуваат животни поради африканската чума

Одгледувачите на свињи од кочанскиот регион, кои на семејните фарми чуваа по едно до две грла за сопствени потреби, сè уште не знаат кога повторно ќе ги наполнат одгледувалиштата...

Економија 09.12.22 | 15:06

АХВ: Регистрирана афиканска чума во одгледувалиште во кумановското село Тромеѓа

Агенцијата за храна и ветеринарство денеска потврди дека е утврдено присуство на болеста африканска чума кај свињите во едно одгледувалиште во кумановското село Тромеѓа....

Економија 03.10.22 | 18:03

Во три кумановски села се појави африканска чума

Во одгледувалиштата во кумановските села Умин Дол, Ново Село и Љубодраг има појава на африканска чума, соопшти денеска општинскиот штаб за заштита и спасување, кој заседаваше...

Економија 25.09.22 | 16:43

Африканската свинска чума се заканува да збрише околу десет проценти од вкупниот свински фонд во Македонија

Африканската свинска чума се заканува да збрише околу десет проценти од вкупниот свински фонд во Македонија. Како што објави ТВ 24, од првиот случај во делчевско Драмче...

Економија 24.09.22 | 15:34

Поради африканската чума: Во Карбинско-штипскиот регион почна депопулизацијата на свињи

Во Карбинско-штипскиот регион денеска започна депопулизацијата и еутанизацијата на свињи поради појавата на африканската чума. Искоренувањето на афринската чума...

Економија 12.08.22 | 13:11

Регистрирани вкупно шест случаи на африканска свинска чума во земјава

Од 6 јануари годинава кога во делчевското село Драмче првпат беше регистрирана појава на африканска свинска чума во земјава, до вчера се констатирани нови случаи и во...

Економија 10.08.22 | 17:01

Болеста ја има во Виничко и Кочанско: Одгледувачи на свињи во Штипско преземаат мерки за заштита од африканската чума

Случајот со африканска свинска чума во кочанско ги стави на „готовс“ и одгледувачите на свињи во штипско. Потпретседателот на Асоцијацијата на земјоделци, Гоце Сaрафимов...

Вести 27.07.22 | 09:41

Потврден нов случај на болеста африканска чума кај свињите

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) ги известува одгледувачите на свињи дека од Ветеринарниот институт при Факултетот за ветеринарна медицина Скопје доби потврда...

Економија 14.01.22 | 12:58

Трипуновски: Неодговорноста на власта предизвика избувнување на свинската чума во Македонија

Претседателот на Комисијата за земјоделие на ВМРО-ДПМНЕ, Цветан Трипуновски, реагира дека власта е неодговорна и на ризик го ставила целиот фонд на свињи во Република...

Економија 13.01.22 | 16:41

Во делчевскиот регион уништени 195 домашни свињи, поради африканска чума во опасност се 741 животно

По појавата на африканска свинска чума во делчевското село Драмче, во радиус од три километри до денеска се уништени вкупно 195 домашни свињи. Директорот на Агенцијата...