И овој месец нема да изостанат проекциите на краткометражни македонски филмови потпишани од автори и авторки од различни генерации – Афродита Марковиќ, Александар Ѓурчинов, Кристијан Ристески, Марија Апчевска, велат од Кинотека.

19 АПРИЛ (ПЕТОК) 18:00ч
КРАТКИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

 

ВЕСНИЦИ ВЕСНИЦИ
(Papers, papers)
Документарен филм, Македонија
1965, 10 мин., колор, ХД видео
Режија: Александар Ѓурчинов (Aleksandar Djurcinov)
Сценарио: Цветан Станоевски (Cvetan Stanoevski)

Животот на весниците започнува со нивното излегување од печат и со доаѓањето во рацете на купувачите – читателите, редовните консументи на политичките, забавните, па сè до спортските рубрики. Пензионерите ги читаат весниците со првото утринско кафе, луѓето што брзаат на работа ги читаат во автобусите. Секој го чита својот весник, а некои, прикрадувајќи се, туѓиот. Весникот е постојан придружник во секој миг, на одмор, во фризерниците, при чувањето и шетањето на малите деца во паркот… Но, тој е и заштита од сонцето по градските улици, на плажите, на фудбалските натпревари. По прочитувањето на весникот, започнува неговата поинаква употребна вредност. Служи за бришење на прозорците, за завиткување на продуктите од пазар, на нив се седи, а некои дури во парче весник завиткуваат и тутун. Старите весници секој ги користи според својата потреба. На крајот, како непотребни и искористени, се фрлаат како отпадоци. Сепак и такви, на некои луѓе, собирачи на стари весници, им донесуваат мала заработувачка. Се приближува крајот на денот, а во печатниците се подготвуваат новите изданија, чија судбина ќе биде идентична на претходните.

 

 

АПАРТМАН
(Apartment)
Анимиран филм, Македонија
1987, 7 мин., колор, ХД видео
Режија: Афродита Марковиќ (Afrodita Markovic)
Сценарио: Афродита Марковиќ (Afrodita Markovic)

Заедничкото живеење започнува многу порано. Куќата ја градат сите оние што ќе живеат заедно во неа. Но, кога таа е готова, системот се распаѓа околу еден најобичен нужник. Сите не можат истовремено да го користат. Затоа, секој си прави сопствен, но, набрзо целата куќа се распаѓа. Не минува многу време, и повторно сите се заедно и работата започнува одново.
Оваа анимација е на Вардар филм. Добитник е на неколку награди: 1987 ФЈДКФ, Белград, Златен медал – Белград за најдобар анимиран филм, 1987 ФФ, Титоград, Гран – при 1987 ЈУ АСИФА годишна награда за најдобар дебитантски анимиран филм. Режијата, сценариото и анимацијата се на Афродита Марковиќ, а музиката е на Леб и сол.

 

 

ИСЧЕЗНУВАЊЕТО НА СУЗАНА АРСОВА
(The Missing of Suzana Arsova)
Краток игран филм, Македонија
1992, 21 мин., колор, ХД видео
Режија: Борис Дамовски (Boris Damovski)
Сценарио: Жанина Мирчевска (Zanina Mirchevska)
Улоги: Тодорка Кондова-Зафировска, Предраг Павловски, Ненад Стојановски (Todorka Kondova-Zafirovska, Predrag Pavlovski, Nenad Stojanovski)

Филмот е реализиран во стилот на „лажен документарец“. Сторијата говори за исчезнатата личност со име Сузана Арсова, водена преку интервјуата со нејзините познаници, роднини и пријатели.

 

 

ОСТАНИ ИСПРАВЕН!!
(Stay straight!!)
Краток игран филм, Македонија
2005, 14 мин., колор, ХД видео
Режија: Кристијан Ристевски (Kristijan Ristevski)
Сценарио: Кристијан Ристевски (Kristijan Ristevski)
Улоги: Мони Дамески, Митко Апостоловски, Бранко Ѓорчев (Moni Dameski, Mitko Apostolovski, Branko Gjorchev)

Малиот човек е комфорен во монотонијата на својот бесцелен, здодевен и безвреден живот, обременет со сиромаштија, осаменост и понижување. Одеднаш, навидум без причина, тој добива шанса да искуси како е кога ќе му се покаже средниот прст на системот што го претворил
во жив мртовец.

 

 

АМБИ
(Ambi)
Краток игран филм, Македонија
2017, 19 мин., колор, ХД видео
Режија: Марија Апчевска (Marija Apcevska)
Сценарио: Марија Апчевска (Marija Apcevska)
Улоги: Димитрија МАрковски, Антонија Белазезлкоска, Владимир Тулиев (Dimitrija Markovski, Antonija Belazelkoska, Vladimir Tuliev)

Уште една обична ноќ за Дено и Сара. Нивниот татко е пијан, како и обично, и тие се грижат за него, како и обично. Само овој пат, како што расте тензијата, промената во рутината може да ја доведе во прашање нивната иднина.

 

 

 Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.