Ознака: Кинотека
Култура 31.07.20 | 11:51

Кинотечното летно кино го добива називот „Мирно лето“

На 5 август (среда), со почеток во 20:00 ч., на програмата на летното кино под отворено небо е македонскиот игран филм „Мирно лето“ на Димитрие Османли. Пред 60 години, или...

Култура 29.07.20 | 17:19

Дигитализирано издание на „Историја на филмот“ на Георги Василевски

Кинотеката на нејзината интернет-страница kinoteka.mk го објави дигитализираното издание на „Историја на филмот“ на Георги Василевски, одбележувајќи ја, меѓу другото,...

Култура 24.07.20 | 14:01

Кинотека продолжува со прикажувањето филмови под отворено небо

Кинотека соопшти дека продолжува со прикажувањето филмови во летното кино под отворено небо. По исклучителниот циклус филмови со Чарли Чаплин, крајот на јули и добар...

Култура 17.07.20 | 16:01

Од денеска филмови со Чарли Чаплин во дворот на Кинотека

Од денеска во Кинотека почнува циклус на прикажување филмови на Чарли Чаплин во летното кино под отворено небо, кој ќе трае до 27 јули. Публиката ќе има можност да погледне...

Култура 14.07.20 | 16:06

Кино под отворено небо: Циклус филмови со Чарли Чаплин во Кинотека

Кинотеката од 17 јули (петок) со почеток во 21 часот почнува со прикажување филмови на Чарли Чаплин во летното кино под отворено небо. Со десет наслови во овој исклучителен...

Култура 10.07.20 | 12:27

Од вечерва проекција на филмови во дворот на Кинотека

Од 10 до 13 јули, во дворот на Кинотека почнува летната програма, во која ќе се прикажуваат 4 современи филмови од годинешниот Европски филмски предизвик. Од Кинотеката...

Култура 24.06.20 | 12:00

Дигитално издание на „Време на игри и соништа“ на Илинденка Петрушева

Кинотеката ја збогати својата дигитална издавачка едиција со книгата „Време на игри и соништа (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година)“ на Илинденка Петрушева. Петрушева...

Култура 17.06.20 | 10:55

Монографијата „Манчевски“ достапна на интернет-страницата на Кинотека

Монографијата „Манчевски“ во издание на Арс Ламина-публикации од денеска достапна преку интернет страницата на Кинотека. Заинтересираните ќе можат бесплатно да го...

Култура 15.06.20 | 11:08

Кинотека ќе додели 100 примероци од ДВД изданието со филмовите на Кирил Ценевски

Кинотека на Македонија одбележува една година од смртта на филмскиот режисер Кирил Ценевски (1943-2019) на 16 јуни и по тој повод во периодот од 9 до 15 часот, на заинтересираните...

Култура 22.05.20 | 09:41

Монографијата „Манаки“ на Игор Старделов сега е достапна и онлајн

Кинотеката на својата веб-страница продолжи да „прикачува“ дел од своите изданија со што истите се достапни за пошироката јавност, кинотечната публика и сите оние...

Култура 15.05.20 | 10:29

Владимир Ангелов: Тешко ќе ја вратиме публиката во кино, размислуваме и за „drive in“ кино

Мерките за справување со Ковид-19 пандемијата го измени целокупниот начин на живот и најголем дел од активностите на граѓаните се реализираат во домашни услови. Иако...

Култура 11.05.20 | 14:27

Сите броеви на „Кинопис“ сега се достапни онлајн

Кинотеката на Македонија ги направи достапни онлајн сите досега издадени броеви на „Кинопис“ – списание за историја, теорија и култура на филмот и другите уметности....

Култура 24.03.20 | 09:44

„Седи дома“ со Кинотека: „Среќна нова ‘49“, „ДАЕ“, „Тетовирање“, „Џипси меџик“ и филмови од браќата Манаки

„Среќна нова ‘49“, „ДАЕ“, „Тетовирање“, „Џипси меџик“ и филмови од браќата Манаки се дел од филмските наслови кои Кинотека им ги предлага на граѓаните да ги погледнат...

Култура 09.03.20 | 12:14

Промоција на ДВД изданието на пет дигитално реставрирани македонски играни филмови во Кинотека

На 12 март (четврток), со почеток во 19. 00 часот, во киносалата на Кинотеката ќе биде промовирано ДВД изданието на пет дигитално реставрирани македонски играни филмови. Се...

Култура 12.02.20 | 09:19

Омаж за Неда Арнериќ во Кинотека

Белградската актерката Неда Арнериќ (1953-2020), еден од најпознатите ликови во некогашната југословенска кинематографија, остави траен белег и во македонскиот филм, посебно...

Култура 08.01.20 | 10:17

„Медена земја“ повторно ќе се прикажува во Кинотека во јануари

Македонскиот документарен филм „Медена земја“ на режисерите Љубомир Стефанов и Тамара Котевска повторно ќе се прикажува во Кинотека почнувајќи од 13 јануари. Проекциите...

Култура 08.01.20 | 10:04

Денеска почнува филмската програма за деца „Кино утро“ во Кинотека

Со германскиот игран филм „Рафи“ во режија на Аренд Агте, денеска напладне во Кинотеката ќе почне филмската програма за деца „Кино утро“ што се организира секоја...

Култура 30.12.19 | 12:30

Во јануари „Кино утро“ во Кинотека

Јануари, по обичај, е терминот за детски филмови во „Кино утро“ во Кинотеката. Веднаш по новогодишните и божикните празници најмладата публика ќе има убава можност...

Култура 18.12.19 | 15:57

Манчевски влегува во редот на комплексни филмски уметници, рече академик Фити на одбележувањето на 25 години од „Пред дождот“

Денеска во Македонската академија на науките и уметностите, а во организација на Кинотеката на Република Северна Македонија, со поддршка на Вардар филм, беа одбележани...

Култура 18.12.19 | 10:31

МАНУ и Кинотека ќе одбележат 25 години од премиерата на „Пред дождот“, доаѓа и Раде Шербеџија за јубилејот

Македонската академија на науките и уметностите и Кинотеката со поддршка на „Вардар филм“ денеска со два настана ќе ја одбележат 25-годишнината од премиерата на „Пред...