450 г брашно
1 сув квасец
300 мл млака вода
малку сол
ПОСТАПКА:
Брашното ставете го во подлабок сад за месење, во него направете дупче каде ќе го истурите квасецот, а сол ставете околу, не директно во квасецот за да не го “убие”.
Излејте ја млаката вода и земете дрвена лажица па мешајте додека да добиете меко тесто. Одозгора наросете малку брашно, завиткајте го садот со проѕирна фолија и оставете 15-тина минути на собна температура да надојде.
Потоа мекото и лепливо тесто истурете го врз набрашнета маса и со набрашнети прсти само малку оформете го во топка или во саканата форма.
Потоа се префрла врз набрашнета хартија за печење. Повторно се наросува со брашно и се завиткува, па се остава убаво да надојде.
Тестото заедно со хартијата се префрла во сад за печење.
Се става во рерна загреана на 220 степени, а потоа се намалува на 200 степени и се пече 15-тина минути, па се покрива со фолија и се допекува, вкупно околу 45 минути.
Целата постапка можете да ја погледнете во видеото:
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.