Рецептот за овој сочен колач без шеќер и брашно потекнува од Јужна Америка. Потребни ви се само 6 намирници и малку време, а вкусот ќе ве воодушеви!

Состојки:
  • 4 јајца
  • 2 портокали
  • 200 г мелени ореви, бадеми, лешници или кокос
  • половина лажичка сода бикарбона

За филот:

  • 100 гр темно чоколадо
  • 200 мл неутрална павлака за готвење
  • Приготвување:

    Портокалите потопете ги во раствор од сода бикарбона и оставете ги да отстојат половина час.

    Потоа, гответе ги околу 30 минути, додека омекнат. Измелете ги добро во блендер, додајте ги јајцата, мелените оревите, и малку сода бикарбона.

    Печете на 200 степени околу 20 минути.

    На рингла, згответе ја малку неутралната павлака, па додајте ѝ го чоколадото и мешајте додека се растопи. Прелејте го готовиот и изладен колач. Изладете добро во фрижидер, а потоа послужете.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.