Домаќинот Драган од Србија прави необична ракија од јагоди. Бидејќи ракија од јагоди ретко се прави, но и исклучителен квалитет, овој загоричанец вели дека цената на овој пијалок мора да биде висока. Токму затоа не се очекува да има многу заинтересирани купувачи.
За еден казан потребни се 120 килограми јагоди плус ензими, квасец за овошни ракии и храна за квасец. Кога тоа ќе го претвориме во пари, доаѓаме до цифра од околу 400 евра за котел, во просек добивав околу осум литри ракија од 18% по казан. Пресметката е едноставна, ме чини 50 евра за литар“, нагласува Драган.
Тој додава дека ракијата можел да ја испече и на друг начин, со додавање на околу 20 килограми шеќер по казан, со што би се зголемил волуменот на добиената ракија, но ќе се намали квалитетот.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.