Ознака: ракија
Балкан 23.10.23 | 19:06

Само една од седум ракии во Србија е исправна, состојбата со виното е нешто подобра

Србија важи за земја каде што има голем број јубители на ракија и вино, но анализа на алкохолни пијалоци во земјата дала прилично лоши и загрижувачки резултати. По неодамнешната...

Балкан 23.10.23 | 12:48

Само една од 7 ракии во Србија е исправна за пиење – еве каква е состојбата со виното

Анализата на ракија и вино во Србија даде лоши резултати. По неодамнешната анализа на медот, во која 22 од 25 примероци се констатирани неисправни, тестирани се вино и...

Кујнски тефтер 14.09.23 | 08:55

Музеј на ракијата во Софија

Во центарот на Софија се отвора Музеј на ракијата. Посетителите ќе можат да вкусат различни видови од овој традиционален балкански алкохолен пијалак. – Крајно време...

Кујнски тефтер 03.07.23 | 21:07

Ракија од јагоди во Србија чини 50 евра

Домаќинот Драган од Србија прави необична ракија од јагоди. Бидејќи ракија од јагоди ретко се прави, но и исклучителен квалитет, овој загоричанец вели дека цената на...

Патувања 27.11.22 | 15:12

Maкедонци во Канада прават македонска ракија од грозје од тиквешијата

Дестиларата на семејството Петровски, наши иселеници од Канада, викендов ги наполни првите шишиња, дел од нивното сериско производсто на ракија од грозд, дуња и круша...