Ако сте еден од оние кои сакаат леб, печива и домашни колачи, тогаш овој совет ќе ви вреди злато. Знаете и самите дека најважно е да се замесите добро тесто, а тоа не го може секој.

Овие три намирници прават чуда за тестото:

Скроб
Може значително да ја подобри структурата на тестот и целосно да ја промени. Освен што помагаат тестото да стане повоздушесто и полесно, печивото на кое им е додадена оваа состојка остануваат меки подолго време. Можете да додадете скроб директно во брашното, а 30 грама се доволни за стандардна порција тесто. Искусните пекари редовно го вклучуваат при правење тесто.

Гриз
Благодарение на гризот тестото ќе биде поквалитетно и повкусно, а оваа состојка може да го ослободи од вишокот на влага која често го расипува готовото пециво. Колачите или колачите во кои се додава гриз остануваат свежи подолго, а само една лажица ја прави таа разлика.

Млеко
Ако работите со тесто од квасец, тогаш задолжително измешајте го квасецот со млеко. Важно е да не е ниту многу жешко ниту ладно, туку млако. Ако го измешате квасецот со млеко, а не со вода, тестото ќе биде повкусно и поубава боја, а благодарение на млекото ќе добие и убава кора.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.