По повод денешниот ден ви носиме рецепти за 3 омилени јадења на Јосип Броз Тито, човек кој меѓу другото бил и голем гурман.

  1. Вишеградска зелка

Потребни ви се: 800 гр свежа зелка, 800 гр говедско стомаче, 100 гр црвен кромид, 100 гр бугарска пиперка, 200 гр компири, 200 гр домати, еден куп магдонос, 40 гр сол, зрна бибер, 2 ловорови листови, чаша бело вино, две – три лажици масло

Подготовка: Една главица свежа зелка исечкајте ја на осум кришки. Јагнешкото стомаче исечкајте го на големи коцки и ставете го во соодветно тенџере. Врз месото ставете ја зелката, главица црвен кромид исечкана на кришки, 2 големи пиперки исечкани на коцки, 4 компири исечени по должина, 2 помали домати на кришки, крупно исечкајте еден куп магдонос и додадете сол, бибер, ловоров лист. , бело вино и малку масло.. Додадете вода за да ги покрие состојките и варете нежно два часа. Послужете во садот во кој се вареше садот.

 

  1. Потпечени штрукли

Ќе ви требаат: за тестото: 400 гр брашно, 1 јајце помалку, масло, путер, сол; за фил: 1 кг свежо сирење, 2 јајца, 200 гр путер; за прелив: две чаши слатка павлака

Подготовка: Измешајте брашно со јајце, додадете сол, малку масло, малку путер и малку топла вода. Тестото е готово кога веќе нема да се лепи на површината. Премачкајте го со масло и оставете го околу 30 минути. Расукајте ги тенките кори. Растопете го путерот и посипете го валаното тесто. На килограм сирење додадете 2 јајца и малку сол. Измешајте го сирењето и премачкајте го врз развлечените кори. Преклопете го тестото и искористете го дебелиот раб на чинијата за да исечете штрукли долги 6 см. Во 3 литри зовриена солена вода се ставаат штраклате и се варат 15 минути. Ставете во огноотпорен сад. Слатката павлака прелијте ја со штруклите и печете во рерна околу 20 минути додека не порумени.

 

  1. Варено говедско месо

Потребни ви се: 1 кг говедско месо (гради), 100 гр моркови, 100 гр магдонос, 50 ​​гр целер, 1 мала главица кромид, ловоров лист, бибер, сол

 

Подготовка: Тито барал говедското месо да се подготви на овој начин. Исечете килограм месо од говедски гради на два еднакви дела. Месото ставете го во зовриена вода, додадете морков, 2 корења магдонос со средна големина, парче целер и мал неизлупен кромид, ловоров лист, бибер и сол.

Покријте и варете 30 минути. Најубавото парче месо ставете го во сад, прелијте го со супа, додадете морков и целер и послужете со рен и сенф. На Тито му се допадна месото недоволно варено.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.