Рецептот за една од највкусните кремпити е создаден во Блед, а оваа торта ја сакал и Тито.
Рецептот кремпита потекнува од унгарската и австриската кујна и се верува дека бил омилен меѓу достоинствениците, вклучително и австрискиот император Франц Јозеф и неговата сопруга Сиси. Ова вкусно уживање се состои од крцкаво лиснато тесто сместено помеѓу богат крем од ванила.

Попознатата верзија на кремпита потекнува од Блед и датира од 1953 година, кога слаткарот Иштван Лукачевиќ додаде шлаг на кремот од ванила. Овој десерт стана толку популарен што можете да го пробате во хотелот Парк во Блед.

Состојки:
500 гр лиснато тесто

1 литар млеко

6 јајца

11 лажици шеќер

6 лажици брашно

2 лажици густина

2 ванилин шеќер

За второто полнење:

500 мл слатка павлака

2 лажици шеќер во прав

Подготовка:
Подгответе ги корите

Одмрзнете го лиснатото тесто, па развлечете го малку со сукало. На неколку места избоцкајте со вилушка, па печете во загреана рерна на 180°C околу 15-20 минути. Извадете и оставете да се излади. Лиснатото тесто исечете го на 2 еднакви дела.

Направете го филот

Одделете ги жолчките од белките, а потоа изматете ги жолчките со 4 лажици шеќер. Потоа додадете просеано брашно и згуснувач. Промешајте, па прелијте со 200 мл млеко и мешајте додека добро не се соединат сите состојки.

Во тавата истурете го преостанатото млеко (800 мл) и додадете шеќер (5 лажици), како и ванилиниот шеќер, па варете додека не почне да врие. Потоа додадете ја смесата со жолчки и варете додека не се згусне со постојано мешање. Изматете ги белките со шеќерот додека не се стегнат, а потоа додадете ги во врелиот фил и нежно измешајте.

Изматете ја слатката павлака убаво со шеќерот во прав и се трга на страна.Во тавата ставете го лиснатото тесто, па намачкајте го жолтиот фил, а потоа изматената слатка павлака. Одозгора ставете го лиснатото тесто и посипете со шеќер во прав



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.