Кога станува збор за губење на тежината, доследноста е клучна, како и подготовката и планирањето на оброците. Дури и времето кога појадуваме, ручаме и вечераме има своја улога.
„Она што го јадеме за ручек е важно, но треба да се земат предвид и метаболизмот и деноноќниот ритам“, изјави д-р Река Б. Кумар за The Parade.
Со оглед на тоа, д-р Кумар вели дека е најдобро да се јаде ручек помеѓу 10 и 14 часот, или четири до пет часа по појадокот кога нивото на шеќер во крвта е стабилно. Со други зборови, ако појадувате околу 8 часот, ручекот треба да го планирате околу 12 или 13 часот.
Една неодамнешна студија на Northwestern Medicine ја поддржува оваа методологија, наведувајќи дека времето за вечера треба да го следи истиот распоред како и вашите претходни оброци, осигурувајќи се дека нема повеќе од четири до пет часа помеѓу ручекот и вечерата.
„Ако ви треба закуска која ќе ве засити до следниот оброк, контролирајте ја големината на порцијата за да избегнете прејадување. И обидете се да јадете нешто со протеини, како половина шолја свежо сирење со боровинки или грст бадеми со малку маснотии“, советува докторот.
Извор: Убавина и здравје
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.