Кога ви треба закуска што е брза, лесна за носење во движење и преполна со хранливи материи, смути е одличен избор, особено ако можете да го направите дома и имате поголем надзор и контрола над употребените состојки.

Смутито ќе го снабди вашето тело со здрави состојки како овошје, зеленчук, путер од јаткасти плодови, млеко, протеински прав, семки и така натаму.

Сепак, постојат некои најчесто користени нездрави состојки во смути кои можат да ги попречат нутритивните придобивки од овие пијалоци.

Нездрави состојки кои е подобро да ги избегнувате во смути:

Овошни јогурти или јогурт со висока содржина на масти

Една од најчестите состојки кои луѓето ги додаваат во нивниото смути за екстра кремаста текстура е јогуртот. И тоа е сосема во ред ако се работи за јогурти кои содржат многу малку шеќер. Сепак, многу луѓе грешат, додаваат јогурти со вкус полни со шеќер, што во никој случај не е здраво.

Овошен сок
Додавањето овошен сок само ќе ја зголеми количината на шеќер во вашето смути. Наместо тоа, разгледајте ги опциите за вода или бадемово млеко за да додадете внатре.

Конзервирано овошје
Конзервираното овошје може да изгледа како најбрзата, најевтината и најзгодната опција за додавање на вашите омилени производи во вашето смути, но повеќето конзервирано овошје е спакуванo во сирупи кои го зголемуваат финалниот шеќер. За да избегнете додадени шеќери и само да ги прифатите природните шеќери во овошјето, обидете се да се придржувате до свежото овошје. Замрзнатото овошје е уште подобро за смути бидејќи ја задржува својата хранлива вредност, не се расипува толку брзо и му дава на вашето смути покремаста текстура.

Засладувачи
Завршивте со додавање на состојките за смути и сакате да додадете малку повеќе сладост. Наместо да посегнете по обичен шеќер, одлучете се за нешто „поприродно“ и наместо тоа додадете мед или јаворов сируп.

Бидете внимателни со состојки како авокадо и кокосово масло
Авокадото се состои од здрави мононезаситени масти за кои е откриено дека помагаат во подобрување на здравјето на срцето и нивото на холестерол. Но, во едно авокадо има 22 грама масти, што е многу за само една состојка во смути. Иако авокадото е извор на здрави масти, се наведува дека премногу од секаков вид масти, дури и мононезаситени, може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Додавањето кокосово масло во вашето смути може да му обезбеди на телото хранливи материи кои можат да го зголемат нивото на енергија, да го подобрат оралното здравје, па дури и да помогнат да се намали ризикот од Алцхајмерова болест. За жал, кокосовото масло – иако е богато со хранливи материи – сепак е извор на заситени масти, што значи дека треба да се консумира умерено.



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.