Постојат зеленчуци кои никогаш не треба да ги замрзнувате поради големата количина на вода што ја содржат, забележуваат нутриционистите. Како што истакнуваат, не може сите производи да се чуваат на температури под нулата. Составот на некои намирници се менува во замрзнувачот, па „зелените“ престануваат да бидат извор на витамини и антиоксиданси.
Не се препорачува замрзнување зелен зеленчук и зачини. На овој начин се уништува нивниот хлорофил, се губат витамините и антиоксидантните својства на храната. Остануваат само влакна, велат нутриционистите.
Замрзнувањето, а потоа и одмрзнувањето може негативно да влијае на хранливата вредност на зеленчукот богат со вода.
Никогаш не треба да замрзнувате зеленчук богат со вода – краставици, домати, тиквички. Тие ќе бидат како гума – по одмрзнувањето ќе ја изгубат структурата и еластичноста.
Исто така, протеинските производи можат да ги променат своите својства дури и при ниски температури.
За време на замрзнувањето се кршат протеинските врски, доаѓа до денатурација на протеините. Никогаш не треба да замрзнувате ферментирани млечни производи, бидејќи по одмрзнувањето ќе добиете неквалитетна храна, како кефир со траги од сурутка.
Студот ја намалува активноста на полинезаситените масни киселини.
Полинезаситените масни киселини во бадемите, кикириките и лешниците ја губат својата активност кога ќе се замрзнат. Односно, мешавината од јаткасти плодови по замрзнувањето нема да има восочна хранлива вредност, ниту ист квалитет.
Исто така, меѓу намирниците кои не треба да се замрзнуваат, нутриционистите ги споменуваат сирењето и бананите.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.