Печурките содржат екстремно ниски вредности на шеќери. Една порција печурки (околу 1 шолја, 70 g) сурови бели печурки содржи само 2 g јагленхидрати, од кои 1 грам се влакна (14).

Од друга страна, истата порција варени печурки содржи 4 грама протеини, што ги прави одличен додаток за секој оброк или ужина. Освен протеини, печурките содржат и витамини од групата Б, витамин Д, калиум, фосфор, железо, цинк и манган.

Придонесот на витамините од групата Б е важен: меѓу нив витаминот Б3, кој служи за одржување на здрав нервен систем и оксигенација на крвта, и витамин Б2, кој е неопходен за производство на црвени крвни зрнца и добар метаболизам.

Витаминот Д, кој исто така го има во изобилство, е регулатор на метаболизмот на калциумот и затоа е корисен при калцификацијата на коските.

Во последниве години, многу истражувачи ја проучувале можноста печурките да имаат одредено влијание врз имунолошкиот систем.

Специфичните метаболити се чини дека можат да ги потиснат имунолошките одговори, потенцијално да станат корисни за ублажување на автоимуни болести или некои гастроинтестинални заболувања.

Постојат најмалку 651 вид кои припаѓаат на 182 родови на габи кои содржат имуностимулирачки метаболити.

Благодарение на витамините Б и железото, печурките се борат против анемија, па затоа е корисно да ги вклучите во вашата исхрана кога страдате од недостаток на железо или имате симптоми како што се замор, физички или ментален стрес, исцрпеност.

 



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.