Италијанското оперско пеење е додадено на листата на културно наследство на УНЕСКО. Културната агенција на ОН, соопшти дека ја вклучува уметноста стара четири века, мешавина од костими, драма и музика, во категоријата нематеријално културно наследство.

Италијанската опера е родена во доцните 1500-ти и раните 1600-ти во Фиренца, на дворот на семејството Медичи. Операта има сложени заплети, разработена сценографија и виртуозно пеење. Оперското пеење се придружува на другите познати италијански традиции, како што се правењето пица и уметноста на искачување на алпските врвови.

Ова е официјална потврда на она што веќе го знаевме: оперското пеење е светска извонредност, рече италијанскиот министер за култура Џенаро Сандуљано по одлуката на УНЕСКО.

УНЕСКО ја опиша италијанската опера како „физиолошки контролиран начин на пеење што ја зголемува носивоста на гласот во акустичните простори како што се амфитеатрите и црквите“.

Се додава дека уметноста промовира „колективна кохезија и социо-културна меморија“, како и дека е „средство за слободно изразување и меѓугенерациски дијалог“.

Италијанецот Клаудио Монтеверди, кој живеел од 1567 до 1643 година, се смета за првиот голем оперски композитор.

Италијанскиот весник La Repubblica објави дека признанието доаѓа пред традиционалната инаугурација на сезоната 2023-2024 во оперската куќа Ла Скала.

Сега има 60 оперски куќи низ Италија, што е светски рекорд, додека оперските пејачи, како што е тенорот од 20 век, Лучијано Павароти, се сметаат за главни ѕвезди.

Италијанската оперска пејачка Кармела Ремиџо изјави за Corriere della Sera дека благодарение на операта и нејзините либрета, италијанскиот јазик е познат во целиот свет.

Тоа што оперското пеење влезе во наследството на човештвото е многу емотивно, рече таа. Песната избледува додека ја слушате, но длабоко ве допира.

На состанокот во Боцвана за зачувување на културното наследство, УНЕСКО ги вклучи перуанското севиче, сликарството со рикша од Бангладеш, узбекистанските керамички занаети и неколку други обичаи и традиции на листата на културно наследство на човештвото.

Перуанската влада го поздрави додавањето на цевиче на листата.

Ги препознаваме сите луѓе вклучени во подготовката на ова јадење, вклучително и занаетчии долж брегот, на Андите и Амазон, како и земјоделците и готвачите, соопшти Министерството за култура на Перу.

 


 



Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.