Јахчал или „ледената јама“ е архитектонски метод што се користел за производство на мраз и зачувување на храната. На овој начин Персијците правеле мраз и замрзнувале храна во пустината уштр пред 2.400 години.
Дизајн на конструкција
Јахчал имал облик на купола со дебели ѕидови од тули и глина. Оваа конструкција помагала да се одржи студена температура во сводот.
Собирање вода
Во текот на зимата, водата се собирала од реките или од топењето на снегот во планините. Оваа вода била канализирана кон Јахчал.
Процес на замрзнување
Водата се дистрибуира во мали езерца или сливови во сводот. Во текот на ноќта и во најстудените часови од ноќта водата замрзнувала поради ниските температури во пустината во ноќните часови.
Складирање на мразот
Откако ќе се замрзнел, мразот се сечел на коцки и се чувал во најнискиот дел на Јахчал, каде што температурата била најниска. Обликот на куполата и природната изолација на ѕидовите помагале мразот да остане замрзнат многу месеци.
Подоцнежна употреба
Во текот на летото складираниот мраз се користел за ладење пијалоци, зачувување на храна или дури и за медицински цели доколку било потребно.
Накратко, Јахчал го користел природниот студ во пустинските ноќи за да создаде и зачува мраз, користејќи едноставни, но ефективни техники за складирање и топлинска изолација.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.
Comments are closed for this post.